ua en ru

ЄС закликав Молдову прискорити пріоритетні реформи

ЄС закликав Молдову прискорити пріоритетні реформи Фото: ЄС закликав Молдову прискорити пріоритетні реформи

ЄС також має намір зміцнити політичну асоціацію з Молдовою

Європейський союз (ЄС) закликав Молдову прискорити пріоритетні реформи. Про це йдеться в постанові Ради ЄС із закордонних справ, текст якої опублікований на сайті Ради.

У постанові йдеться, що керівництву Молдови слід прискорити реформи, пріоритетними з яких повинні стати деполітизація державних інститутів, протидія системній корупції, реформа держуправління і досягнення більшої прозорості в бюджетній політиці.

Крім того, уряду в Кишиневі потрібно досягти прозорості в управлінні державними фінансами. Занепокоєння Ради ЄС із закордонних справ викликає також брак незалежності судової системи і правоохоронних органів.

Також ЄС закликав керівництво Молдови створити нормальний бізнес-клімат з чіткими правилами гри та умови для залучення інвестицій. Разом з тим слід зробити все для розслідування випадків банківських махінацій з метою повернути викрадені 2014 року з банківської системи кошти, зазначається в постанові Ради ЄС.

У постанові підкреслюється солідарність ЄС з Молдовою і намір зміцнити політичну асоціацію та економічну інтеграцію.

Нагадаємо, спікер парламенту Молдови Андріан Канду заявив, що парламентська більшість не проти проведення референдуму з питання обрання президента, як того вимагає опозиція.