ua en ru

ЄС визнає референдум у Туреччині і продовжує переговори про входження у союз, - Могеріні

ЄС визнає референдум у Туреччині і продовжує переговори про входження у союз, -  Могеріні Фото: Федеріка Могеріні визнала референдум у Туреччині

Двері Євросоюзу для Анкари залишатимуться відкритими, якщо Туреччина сама цього хоче

Лідери держав-членів Європейського Союзу погоджуються з результатами референдуму в Туреччині та поважають їх, і що двері ЄС для Анкари залишатимуться відкритими, якщо Туреччина сама цього хоче. Про це заявила Верховна представниця Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні, передає DW.

"Вони (турки - ред.) повинні визначитися, чи проявляти своє бажання продовжувати бути країною-кандидатом (на вступ до ЄС - ред.), продовжувати бути зацікавленими або незацікавленими у тому, щоб приєднатися до нашої сім'ї", - наголосила Могеріні після зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС, яка відбулась у столиці Мальти Валетті.

За її словами, нині серед членів Євросоюзу навіть немає дискусії щодо можливого припинення або призупинення переговорів щодо членства Туреччини у ЄС. Вона повідомила, що глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу, який був присутній на зустрічі міністрів, заявив, що Анкара прагне продовжити переговорний процес із Брюсселем щодо членства.

Нагадаємо, під час референдуму у Туреччині, який відбувся 16 квітня, понад 51% турків висловилися за внесення змін до конституції країни, які значно розширюють президентські повноваження. Президент країни Реджеп Таїп Ердоган також виступає за відновлення в країні смертної кари, апелюючи при цьому, що цього від нього вимагає народ. Водночас опозиція Туреччини подала апеляцію до Європейського суду з прав людини з вимогою скасувати результати референдуму, який надав президенту широкі повноваження.