ua en ru

ЄС прийме рішення про нові санкції проти Росії до кінця тижня

Новий пакет антиросійських санкцій може бути схвалений владою Євросоюзу 5 вересня 2014 року, заявила депутатам Європарламенту знову обрана головою загальноєвропейської дипломатії Федеріка Могерини, повідомляє Reuters.

Новий пакет антиросійських санкцій може бути схвалений владою Євросоюзу 5 вересня 2014 року, заявила депутатам Європарламенту знову обрана головою загальноєвропейської дипломатії Федеріка Могерини, повідомляє Reuters.

"Єврокомісія має намір представити остаточну пропозицію про склад пакету заходів завтра, рішення буде прийнято в п'ятницю", - сказала Могерини.

Вона зазначила, що у зв'язку із загостренням ситуації на Україні Єврокомісія розглядає можливість введення секторальних санкцій в оборонній галузі та фінансах, а також у сфері обігу товарів подвійного призначення.

Раніше повідомлялося, що Євросоюз може заборонити своїм громадянам і компаніям купувати нові російські держпапери, поширити обмеження на постачання технологій з нафтових проектів на газові і відмовитися від виконання діючих збройових контрактів.

Євросоюз вже заборонив своїм компаніям і громадянам інвестувати в нові акції чи облігації п'яти російських держбанків (Сбербанку,ВТБ, Газпромбанку, Зовнішекономбанку і Россельхозбанка), а також наклав ембарго на поставки в Росію деяких видів обладнання, призначеного для арктичних, глибоководних і сланцевих нафтових проектів.

Видобуток природного газу не була включена в сферу дії обмежень, оскільки газові потреби ЄС приблизно на чверть покриваються за рахунок російського палива. Новий раунд санкцій може поширити експортні обмеження і на технології для вилучення природного газу, повідомив Reuters один з європейських дипломатів. Доцільність таких обмежень буде полягати в тому, що вони «вплинуть на газову угоду, підписану між Росією і Китаєм», - сказав він.

Ще одна можлива міра - поширення збройового ембарго на діючі військові контракти.

31 серпня прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо пригрозив накласти вето на рішення про введення нових санкцій проти Росії, якщо вони будуть якимось чином загрожувати національній економіці країни.

Виступаючи перед журналістами після зустрічі лідерів країн ЄС у Брюсселі, Фіцо назвав нові санкційні плани ЄС "безглуздими і контрпродуктивними". "Я не бачу ніякого сенсу в нових обмеження, поки ми не зрозуміли, як на Росію вплинув попередній пакет санкцій", - заявив він.

Федеріка Могерини була обрана верховним представником Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки 30 серпня 2014 року. Проте в посаду вона вступить лише 1 листопада 2014 року, до цього моменту головою дипломатії ЄС залишається баронеса Кетрін Ештон.