ua en ru

До ЄС надійшли перші партії кондитерських виробів з України

До ЄС надійшли перші партії кондитерських виробів з України Фото: кондитерські вироби

Кондитерські вироби пройшли процедуру розмитнення та перетнули кордон

Перші поставки українських солодощів вже пройшли процедуру розмитнення та перетнули кордон країн Европейського Союзу. Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Владислава Рутицька, передає прес-служба відомства.

Як зазначається, Державна ветеринарна та фітосанітарна служба спільно з Мінагрополітики розробили методичні рекомендації для українських експортерів окремо по кожному виду продукції. Зокрема, один з документів стосується і експорту продукції з вмістом горіхів. Оперативна підготовка документу такого змісту дозволила "розблокувати" експорт української кондитери з горіхами до країн Європейського Союзу.

"Перші партії кондитерських виробів вже пройшли процедуру розмитнення та перетнули кордон. Таким чином можемо заявити, що Європейський Союз документи прийняв, процедура працює", - зазначила Рутицька.

Як зазначається, у вересні 2014 року ЄС увів у дію Регламент №884/2014, яким через ризик зараження афлатоксинами запровадив особливі умови на імпорт із будь-якої країни харчових продуктів, які містять у своєму складі більше 20% арахісу та деяких тропічних горіхів. Згідно із зазначеним Регламентом, країна-експортер таких харчових продуктів повинна видавати своїм підприємствам, які ввозять на митну територію ЄС відповідну продукцію, Сертифікат здоров'я за визначеною формою.

В Україні була відсутня процедура, за якою мали б видавати такий сертифікат.

"Вирішене питання знімає останній бар'єр для поставок вітчизняних солодощів до ЄС, окрім того дасть змогу наростити експортний потенціал кондитерської продукції. Я хочу відзначити, що в умовах торговельної війни з боку Росії, однією з основних цілей якої в Україні стала саме кондитерська галузь, вихід на нові ринки - це відчутний крок вперед. Ми маємо повною мірою скористатись всіма преференціями від ЗВТ з Євросоюзом", - зазначив голова асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк.

Як повідомляється, за даними асоціації "Укркондпром", потенціал експорту кондитерської продукції, що містить в своєму складі 20% і більше арахісу або фісташок чи фундуку, з України до ЄС складає в перспективі 10 тис. тонн на рік, що забезпечить додаткове використання українського цукру, борошна, масложирової продукції, крохмалопатоки.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українські підприємства розпочали експорт молока та молочної продукції до Китайської Народної Республіки.