ua en ru

ЄС на півроку продовжив санкції проти Росії

ЄС на півроку продовжив санкції проти Росії Фото: президент РФ Володимир Путін

Санкції продовжені до 31 липня 2016 року

Сьогодні, 21 грудня 2015 року, Рада Європейського союзу продовжила дію економічних санкцій проти Росії до 31 липня 2016 року. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Ради ЄС.

Зазначимо, дія санкцій Євросоюзу минала 31 січня 2016 року. Спочатку вони були введені 31 липня 2014 року терміном на 1 рік у відповідь на дії Росії на Донбасі. У червні 2015 року санкції були продовжені ще на 6 місяців, до 31 січня 2016 року, а лідери ЄС зв'язали тривалість санкцій з повною імплементацією мінських угод.

В ЄС зазначили, що мінські угоди не будуть повністю реалізовані до 31 грудня 2015 року, тому Рада ЄС продовжила санкції проти Росії, які обмежують співпрацю у фінансовій, енергетичній та оборонній сферах.

Нагадаємо, раніше президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія повинна бути готова до того, що санкції проти неї можуть затягнутися надовго.

"Ми повинні бути готові до того, що і період низьких цін на сировину, і зовнішні обмеження можуть затягнутися надовго", - заявив Путін.

Також Путін заявив, що до 2020 року РФ необхідно повністю забезпечити внутрішній ринок вітчизняним продовольством. У той же час вихід на зовнішні ринки, експансія російської продукції "повинні стати природною стратегією розвитку національного бізнесу".

Відзначимо, раніше сьогодні стало відомо, що Росія з 1 січня 2016 року вводить проти України санкції, які включають мита та продуктове ембарго, аналогічне до чинного щодо країн, які підтримали санкції проти РФ. Відповідну постанову підписав прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв.

"Україна заявила про те, що з початку наступного року починається, якщо говорити прямо, триває імплементація економічної частини угоди про асоціацію з Євросоюзом. В цих умовах нам потрібно захищати свій ринок і наших виробників і не допустити ввезення під виглядом українських товарів з інших країн. На практиці це означає, що з 1 січня 2016 року щодо України будуть застосовуватися ввізні мита, передбачені єдиним митним тарифом Євразійського економічного союзу", - заявив Медведєв.

Крім того, за його словами, з 1 січня 2016 року на Україну будуть поширені відповідні економічні заходи у зв'язку з її приєднанням до санкцій Євросоюзу і США відносно Росії.