ua en ru

ЄС поки не обговорює питання застосування санкцій до українських високопосадовців, - Тейшейра

Європейський Союз (ЄС) поки не обговорює питання застосування санкцій до українських високопосадовців. Про це на сьогоднішніх відкритих дебатах, присвячених перспективам стосунків України з ЕС, заявив голова представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ви знаєте, в ЕС, якщо вибраний певний курс, не завжди ми реагуємо швидко на якість події. Європейський Союз ще рік тому, два роки тому був відданий, дуже підтримував асоціацію з Україною. ЄС включає 27 держав і рішення щодо зовнішніх стосунків означає, що вони всі мають однаковий голос. Останній рік-півтора увага до України з боку ЄС падала через ті події, які протирічать повазі європейських цінностей ... і суті нашого процесу, суті асоціації. Ми знаємо, що в багатьох секторах громадянського суспільства ви висловили цю думку, і голос піднімається все більше, просять ще застосування санкцій зі сторони ЄС до певних українських осіб. Все, що я можу сказати, як представник Євросоюзу, - такі рішення мають прийматися 27 державами одностайно, і на цей момент ці рішення зараз ще не обговорюються в ЄС", - зазначив Тейшейра.

На його думку, важко передбачити, що може статися в майбутньому, але в Європі сподіваються, що ситуація буде розвиватися позитивно. "Ми сподіваємося, що та робота, яку ми почали 6 років тому, яка пролягає в угоді про асоціацію між ЄС та Україною, ... що в цьому напрямку будуть гарні зрушення", - додав Тейшейра.

В свою чергу,посол Німеччини в Україні Ганс-юрген-Гаймзет наголосив, що, за рівнем "знищення демократії" Україні далеко до Ірану і Білорусі, де дійсно жорстко порушуються права людини.

"Україна не дійшла до такого, все ж, тут є ще демократія, тут є багато свобод - люди можуть голосувати, мають право на висловлювання, можуть виходити на демонстрації, хоча я бачу деяку небезпеку щодо свободи зборів", - зазначив посол.

Нагадаємо, раніше партія "Батьківщина" направила до США і Євросоюзу перелік чиновників, до яких, на думку опозиції, потрібно застосувати санкції. У списку 54 людини, в основному причетних до арешту і засудження екс-прем'єра Юлії Тимошенко.