ua en ru

ЄС підтримує право ОЗХЗ встановлювати відповідальних за застосування хімзброї

ЄС підтримує право ОЗХЗ встановлювати відповідальних за застосування хімзброї Фото: ОЗХО (flickr.com/opcw)

ОЗХО може отримати право називати замовників і спонсорів химатак в Сирії, Британії інших випадках

В Європейському союзі (ЄС) повністю підтримують наділення Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) атрибутивними функціями. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на російські ЗМІ.

Атрибутивні функції означають право організації на встановлення відповідальних за застосування хімічної зброї. Про це заявили у вівторок, 9 жовтня, під час 89 сесії Виконавчої ради ОЗХЗ.

В організації вважають, що право встановлювати причетних до хімічних атак у світі "є критично важливим кроком у боротьбі з безкарністю при використанні хімзброї".

Затвердження такого права передбачає створення Технічним секретаріатом ОЗХЗ механізму щодо встановлення організаторів атак з використанням хімічної зброї в Сирії. Також це робить можливим допомогу ОЗХО у встановленні організаторів, спонсорів та інших причетних до використання хімзброї осіб на території держави-учасника за наявності запиту з боку цієї держави-учасника.

Остаточне рішення щодо наділення ОЗХЗ атрибутивними функціями повинно бути прийнято у листопаді 2018 року в ході Конференції держав-учасників організації.

Нагадаємо, 27 червня 2018 року Організація по забороні хімічної зброї отримала право називати виконавців хімічних атак. За відповідне рішення проголосували дві третини держав-членів організації.

На початку вересня ОЗХЗ у своїй доповіді про застосування хімзброї в британському місті Еймсбері підтвердила, що британка Дон Стерджес померла від контакту з тією самою речовиною, від якої раніше постраждали в Солсбері колишній полковник російської розвідки Сергій Скрипаль і його дочка Юлія.