ua en ru

ЄС планує повернути додому 15 тис. біженців з Лівії

ЄС планує повернути додому 15 тис. біженців з Лівії Фото: біженці (msf.org)

З початку року в Європу прибуло 144 тисячі біженців

До лютого 2018 року Європейський союз планує повернути в рідні країни 15 тис. Біженців, які перебувають в Лівії і прагнуть переправитися в Європу. Про це заявила верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні, передає прес-центр ЄС.

Це питання обговорювалося в четвер, 14 грудня, на зустрічі з представниками Африканського союзу, Організації Об'єднаних Націй (ООН) і Міжнародної організації з міграції (МОМ).

За словами Федеріка Могеріні, повернення повинно здійснюватися на добровільній основі. Йдеться про біженців з африканських країн, які прибули до Лівії і очікують можливості переправитися через Середземне море. Так, в 2017 році за допомогою МОМ було повернуто 16,5 тис. біженців, роком раніше їх було лише 2 тис. 700. Глава МОМ Вільям Лейсі Свінг заявив про прогрес у вирішенні проблеми.

Повідомляється, що в даний час в Лівії побуває, за різними даними, від 40 тис. до мільйона транзитних біженців. Велика частина з них живе в міграційних таборах у вкрай умовах. В кінці листопада 2017 року стартувала міжнародна програма допомоги біженцям, які знаходяться в Лівії. ЄС виділив на реалізацію програми 100 мільйонів євро.

На сьогодні відомо, що з початку 2017 року 144 тис. осіб прибули в Європу через море з берегів Північної Африки. Перш за все, це жителі Лівії.

Нагадаємо, 12 грудня 2017 року правозащітноая організація Amnesty International опублікувала доповідь, в якому заявила, що уряди європейських країн причетні до жорстокого поводження щодо мігрантів і біженців з Лівії.