ua en ru

ЄС планує позбавити Росію та Бразилію податкових пільг

Європейський союз більше не хоче давати торгових пільг країнам, що розвиваються на зразок Росії та Бразилії. Чиновники в Брюсселі вирішили, що 80 держав стали занадто багатими і не заслуговують пільгових митних тарифів, які тим гарантувала Загальна система преференцій (ЗСП), пише газета РБК daily.

На даний момент Брюссель визнає всі 176 країн і територій, що входять до списку ЗСП. Причому подібна підтримка дістається учасникам абсолютно безоплатно - ЄС не вимагає за це будь-яких зустрічних поступок. Щоправда, вже зовсім скоро все може змінитися. Згідно з новим планом єврокомісара з торгівлі Карела де Гюхта, офіційна презентація якого відбудеться сьогодні, 10 травня, ряд економік, що розвиваються занадто сильно поправили свій добробут, щоб продовжувати користуватися гарантованими пільгами. Очікується, що список може покинути, зокрема, Росія і Бразилія.
"На жаль, ми поки що не можемо надати інформацію щодо деталей висунутої пропозиції, оскільки вона ще не було офіційно озвучена, - заявив РБК daily представник єврокомісара Джон Кленсі. - Можу сказати лише те, що ЄС не прагне дискримінувати будь-яку країну або групу країн, пропонуючи виключити їх з ЗСП. Ця система працює з 1970-х років, а з тих пір багато чого встигло змінитися, тому певні корективи в її роботі просто необхідні".
Тим не менш нова ініціатива має пройти довгий шлях до моменту набуття юридичної сили. Одним з перешкод для цього може стати позиція деяких членів ЄС на зразок Італії, які мають сильних політичних союзників у державах, що розвиваються. У будь-якому разі чекати швидкого прийняття поправок не доводиться.