ua en ru

ЄС скасував всі санкції щодо М'янми, крім збройового ембарго

Європейський союз прийняв рішення про зняття економічних, торгових та індивідуальних санкцій з М'янми у відповідь на внутрішні реформи в країні. Збройне ембарго залишається в силі, передає ВВС.

У заяві, схваленій без голосування, йдеться, що "на тлі змін, вже відбулися в країні й очікувань того, що вони продовжаться, Рада (міністрів) прийняла рішення зняти всі санкції за винятком збройового ембарго".

Санкції були тимчасово зняті в минулому році. У ході зустрічі міністрів закордонних справ у Люксембурзі рішення було прийнято на постійній основі. Рішення стало результатом політичних реформ, початих Президентом країни Тейн Сейном, який прийшов до влади в результаті виборів у 2011 р. В ході його президентства були звільнені ряд політично ув'язнених, а також відбулося послаблення цензури. Одним із наболілих питань для країни залишаються натягнуті відносини мусульманських меншин і буддистів, однак і в цьому напрямку простежуються позитивні зміни.

Нагадаємо, що раніше низка країн, у тому числі багато членів Євросоюзу і США, ввели економічні санкції щодо М'янми у зв'язку з численними порушеннями прав людини в цій країні. Однак згодом країна стала на шлях реформ, метою яких є розширення контактів із зовнішнім світом, демократизація суспільного життя, забезпечення прав і свобод людини.

Читайте також: ЄС дозволив закуповувати нафту у сирійських повстанців