ua en ru

ЄС відмовив РФ в відстрочення набрання чинності УА з Україною, - Reuters

ЄС відмовив РФ в відстрочення набрання чинності УА з Україною, - Reuters Фото: ЄС наполягає на вступ в силу угоди про вільну торгівлю з Україною з 1 січня 2016 року

Євросоюз не буде знову відкладати старт вільної торгівлі з Україною

Євросоюз наполягає на вступ в силу угоди про вільну торгівлю з Україною з 1 січня 2016 року, незважаючи на вимогу Росії відкласти цей термін ще на деякий час. Про це повідомляє Reuters з посиланням на проект спільної декларації за підсумками саміту учасників "Східного партнерства", який пройде в Ризі 21-22 травня.

За словами джерела агентства в українському уряді, Росія наполягає, щоб операція була відкладена принаймні ще на один рік, однак Євросоюз виступає проти нових відстрочок.

У документі говориться, що хоча ЄС бажає обговорити заклопотаності Росії, але виконання угоди "буде вищим пріоритетом для ЄС та його партнерів на найближчі роки".

У той же час, відзначає агентство, з побоювання спровокувати Кремль з проекту декларації прибрані скільки-небудь значимі згадки про подальше зближення Євросоюзу з Вірменією, Азербайджаном, Білоруссю, Грузією і Молдовою. Зокрема, в документі не згадується про намір України, Грузії і Молдови вступити в ЄС.

У проекті декларації також сказано, що Євросоюз не скасує візовий режим з Україною і Грузією, і що їм потрібно спочатку провести реформи, щоб заслужити таке ж відношення, як до Молдові.

Нагадаємо, у вересні 2014 року Росія, Україна і Євросоюз домовилися про відтермінування набрання чинності до 31 грудня 2015 року не менш 27 пунктів економічної частини угоди про асоціацію України і ЄС, проти яких виступили в Москві. Президент Росії Володимир Путін у вересні 2014 року оцінив збиток від асоціацію України з Євросоюзом для російської економіки в 100 млрд руб.