ua en ru

ЄС засудив передачу української льотчиці Савченко РФ і її подальший арешт

Європейський Союз засудив передачу на територію Російської Федерації української льотчиці Надії Савченко і її подальший арешт.

Європейський Союз засудив передачу на територію Російської Федерації української льотчиці Надії Савченко і її подальший арешт. Про це йдеться в заяві спікера ЄС на сайті Євросоюзу.

"Ми стурбовані передачею на територію Російської Федерації і подальшим ув'язненням української льотчиці Надії Савченко, після її викрадення бойовиками в Східній Україні", - йдеться в заяві.

У ЄС відзначають, що такі дії викликають питання з приводу дотримання Російською Федерацією своїх міжнародних зобов'язань.

"Ми закликаємо Російську Федерацію виконати свої зобов'язання як держави-члена Ради Європи та учасника Європейської конвенції з прав людини. У цьому контексті ми вітаємо, що консулу України в Російській Федерації була надана можливість зустрітися з нею", - йдеться в заяві.

Відзначимо, раніше Президент України Петро Порошенко закликав Європейський Союз відреагувати на незаконне утримання українського режисера Олега Сенцова і української льотчиці Надії Савченко.

Нагадаємо, 11 травня 2014 р. співробітники ФСБ Росії затримали в Криму українського режисера Олега Сенцова і ще трьох активістів за підозрою у підготовці теракту. Сенцов був доставлений у Москву і поміщений під арешт.

Українська льотчиця Надія Савченко в даний момент знаходиться в Воронезькому СІЗО. Її звинувачують у причетності до вбивства російських журналістів під Луганськом. Суд заарештував її до 30 серпня. За даними Слідчого комітету РФ, Савченко затримали після того, як вона незаконно в'їхала на територію Росії без документів під виглядом біженки.