ua en ru

ЄС оштрафує RBS, Deutsche Bank, JP Morgan і ще 3 банки за маніпуляції зі ставкою Euribor

Органи антимонопольного регулювання Європейського Союзу мають намір накласти багатомільйонні штрафи на Royal Bank of Scotland (RBS), Deutsche Bank , JPMorgan Chase і ще три банки, підозрювані в маніпулюванні з показником усередненої процентної ставки Euribor (Європейська міжбанківська ставка пропозиції). Про це повідомляє Fox News з посиланням на інформоване джерело.

Штрафи також загрожують банкам Credit Agricole , Societe Generale і HSBC. Barclays, який повідомив Єврокомісії про орієнтовне маніпулюванні Euribor, штрафних санкцій уникне.

Також повідомляється, що деякі з банків пішли на угоду з Єврокомісією в обмін на 10% скорочення суми штрафу. Про штрафні санкції буде оголошено в грудні 2013 р.

Єврокомісія в останній раз перевіряла світові банки на предмет маніпулювання Euribor два роки тому.

Euribor є кількісним показником, використовуваним в якості основи для ціноутворення в рамках фінансових контрактів загальною сумою в 250 трлн євро, від іспанських іпотечних паперів до комплексних деривативів.

Євросоюз може накладати штрафи в розмірі до 10% загального прибутку компанії за порушення антимонопольних правил. В даному випадку, згідно з повідомленням джерела, сума штрафів, ймовірно, буде найменшою з можливих. Однак, оскільки названі банки отримують виручку в обсязі не менше 16 млрд євро в рік, навіть одновідсотковий штраф для них обернеться втратою сотень мільйонів євро.

HSBC раніше повідомляв про виручку в обсязі 47,12 млрд євро. у 2012 р., RBS виручив 30,71 млрд євро, Societe Generale - 23,1 млрд євро, Deutsche Bank - 33,5 млрд євро і Credit Agricole - 16,3 млрд євро. JP Morgan виручив 71,98 млрд євро.

Деякі з банків не будуть піддані штрафним санкціям незабаром, оскільки вони заперечують розмір накладається стягнення. Банки, швидше за все, подадуть позови в грудні, а штрафи підуть в 2014 р., повідомило джерело.

Представники RBS, Deutsche Bank, Societe Generale і HSBC відмовилися від коментарів. Представники Credit Agricole і JP Morgan виявилися недоступні.