ua en ru

ЄС зобов'яже IT-компанії надавати дані про користувачів

ЄС зобов'яже IT-компанії надавати дані про користувачів Фото: соцмережі (pixabay LoboStudioHamburg)

IT-компанії отримають лише 10 днів на передачу даних поліції

Власники програм обміну повідомленнями та інші цифрові служби будуть змушені надавати дані своїх користувачів за запитом правоохоронних органів країн ЄС протягом 10 днів або протягом шести годин в надзвичайних ситуаціях. Про це йдеться у відповідному положенні в проекті Єврокомісії, повідомляє видання Euractiv.

Зокрема, повідомляється, що це зроблено у зв'язку з тим, що Єврокомісія планує посилити тиск на IT-компанії, які збирають так звані електронні докази, необхідні для кримінальних розслідувань, незалежно від того, де компанії розташовані або де зберігаються дані.

За інформацією видання, під нові правила підпадають соціальні мережі, такі як Twitter і Facebook, постачальники "хмарних мереж", реєстри та реєстратори доменних імен, а також "цифрові ринки, які дозволяють споживачам і / або трейдерам укладати однорідні транзакції", такі як користувальницькі форуми на платформах електронної комерції.

Планується, що реформа буде оголошено 17 квітня. Єврокомісія обґрунтовує свою пропозицію "експоненціальним збільшенням використання онлайн-сервісів і додатків", якими іноді "зловживають" для вчинення злочинів.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, більшість IT-компаній, таких як Facebook, збирають особисті дані людей, але не розповідають користувачам, що вони збирають, і як це контролювати.