ua en ru

У ЄС стурбовані через відновлення проекту "Турецький потік", - Reuters

У ЄС стурбовані через відновлення проекту "Турецький потік", - Reuters Фото: президенти РФ і Туреччини Володимир Путін і Реджеп Таїп Ердоган

Будівництво газопроводу може привести до збільшення залежності від постачань "Газпрому"

Спільні заяви Російської Федерації та Туреччини про відновлення проекту з будівництва газопроводу "Турецький потік" викликали занепокоєння в Євросоюзі. Про це повідомив Reuters високопоставлений чиновник з ЄС.

Наголошується, що європейські дипломати вважають, що будівництво "Турецького потоку" може призвести до посилення позицій РФ. Зокрема, це може привести до того, що зросте залежність від поставок російського "Газпрому".


"Нова дружба Росії з Туреччиною може стати проблемою, якщо Росія захоче замінити Україну (в питаннях транзиту газу) Туреччиною", - заявив чиновник.

Крім того, експерти відзначили, що в будівництві газопроводу Туреччина зацікавлена, оскільки таким чином вона зможе отримати дешевий газ з Росії, але для ЄС це буде проблемою.

Разом з тим, експерт брюссельського дослідного центру Симона Тальяпьетра вважає, що проект будівництва газопроводу "Турецький потік" скоріше є "риторичним", ніж реальним.

"У часи нестабільності, якщо ти тверезо мислиш, ти не будеш вплутуватися у великі інфраструктурні проекти...Москва і Анкара більш зацікавлені в відправці політичних сигналів, ніж у просуванні проектів насправді", - сказав він.

Нагадаємо, раніше голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявляв, що реалізація проекту "Турецький потік" несе загрозу для України та ЄС.