ua en ru

ЄС не змінить вимоги, висунуті раніше Україні

Європейський Союз не має наміру змінювати вимоги, висунуті раніше на адресу України. Комісар ЄС з розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле вийшовши до журналістів після завершення зустрічі з секретарем РНБО України Андрієм Клюєвим вчора в Брюсселі.

Європейський Союз не має наміру змінювати вимоги, висунуті раніше на адресу України. Комісар ЄС з розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле (на фото) вийшовши до журналістів після завершення зустрічі з секретарем РНБО України Андрієм Клюєвим вчора в Брюсселі, пише "Комерсант-Україна".

"Ми навіть не обговорювали можливість відмови від будь-яких вимог або критеріїв підписання угоди про асоціацію",- заявив він, нагадавши, що в їх число входить вирішення проблем вибіркового правосуддя.

Видання зазначає, що в термінології ЄС це означає звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

"У нас є занепокоєння і в торговельній сфері, в тому числі з приводу прийнятого в Україні закону про автомобільний утилізаційний збір",- сказав комісар.

Вирішення цієї проблеми також вважається одним з ключових умов підписання УА європейською стороною... Переговори Клюєва і Фюле, в яких з української сторони участь також міністр юстиції Олена Лукаш, планувалося завершити за годину, але графік виявився безнадійно зірваний.

"Говорили майже три години,- розповів інформований співрозмовник видання.- Переговори затягнулися, тому що обговорювали все дуже детально".

Тим часом Фюле відзначив низку позитивних кроків Києва, зокрема передачу у Венеціанську комісію проекту закону про прокуратуру і початок проведення круглих столів про виборче законодавство. "А ще у вересні планується прийняти зміни в Конституції в частині судового устрою. Готується пакет законопроектів про комплексну реформу всіх органів правоохоронної системи, - підтримав його Клюєв.- Отже, як ви бачите, ми робимо все можливе, щоб восени УА була підписана".

В четвер на зустрічі з лідерами опозиції Фюле почує альтернативну точку зору - опозиційні політики не раз заявляли, що вважають недостатніми зусилля влади з підготовки до підписання УА. Єврокомісар зі свого боку звертатиметься до них з проханням голосувати за європейські ініціативи влади. "Позиція фракцій Верховної ради має критичне значення для того, щоб Україна вчасно виконала роботу і ми встигли провести її оцінку до вільнюського саміту. Саме про це я говоритиму з лідерами опозиції", - заявив він.

Діалог з українською владою продовжиться в наступному місяці - Штефан Фюле планує відвідати форум YES, який відбудеться 19-21 вересня в Ялті, заявили виданню в ЄК.