ua en ru

Вільнюський саміт: ЄС не піде на компроміси у питаннях візового режиму з Україною

Євросоюз не може йти на компромісі у питаннях візового режиму з Україною. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, відповідаючи на запитання журналістів у Вільнюсі, передає кореспондент РБК-Україна.

Євросоюз не може йти на компромісі у питаннях візового режиму з Україною. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський (на фото), відповідаючи на запитання журналістів у Вільнюсі, передає кореспондент РБК-Україна.

Так,на питання про введення безвізового режиму для України, Сікорський зазначив, щоб для того, щоб отримати безвізовий режим Україна має виконати всі необхідні умови, поставлені для цього перед Україною.

"Щоб отримати доступ в Шенген без віз Україна має зробити кілька кроків... Як ЄС ми не зможемо робити якихось компромісів, нелегальна міграція в ЄС - це велика проблема", - вважає він.

Така ж ситуація із отриманням грошей від МВФ. "В інших питаннях асоціації ситуація така сама: якщо країна хоче отримати транш , то має виконати критерії, інакше ми розвалимо МВФ". - додав Сікорський.

Нагадаємо, у Вільнюсі зараз проходить саміт Східного партнерства. Раніше планувалося, що на цьому саміті вранці 29 листопада Україна підпише угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Підготовка до підписання документа велася декілька років і зводилася до деяких ключових змін в законодавстві України, а також до вирішення проблеми вибіркового правосуддя, зокрема питання ув'язнення Юлії Тимошенко.

Останні декілька років керівництво країни і особисто Президент Віктор Янукович багато разів підкреслювали, що курс країни на євроінтеграцію і в перспективі на отримання членства в ЄС, першим кроком до якого повинна стати асоціація, незмінні.

Проте 21 листопада Кабінет міністрів України припинив підготовку до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Також уряд розпорядився відновити активний діалог з Росією і іншими країнами Митного союзу і державами СНД щодо пожвавлення торговельно-економічних зв'язків з метою збереження і зміцнення спільними зусиллями економічного потенціалу. Представники Росії і ЄС звинуватили один одного в шантажі України з цього питання.

Через останніх зовнішньополітичні події країну охопили вуличні акції протесту, почався Євромайдан. В неділю, 24 листопада, в Києві мітингували проти рішення уряду близько 100 тис. осіб.