ua en ru

ЄС має намір посилити антимонопольне розслідування відносно Google

Діяльність американської компанії Google буде піддана додатковим перевіркам у ході антимонопольного розслідування Євросоюзу.

Діяльність американської компанії Google буде піддана додатковим перевіркам у ході антимонопольного розслідування Євросоюзу, передає Reuters.

Серед конкурентів IT-гіганта будуть проведені спеціальні опитування про те, чи впливає низька результативність пошукових запитів на зниження популярності і трафіку сайтів-конкурентів Google.

Конкурентам Google будуть задані шість питань, які охоплюють період з січня 2011р. по червень 2013р. Компанії повинні відповісти на них до 16 серпня.

Читайте також: G20 підтримала податкову боротьбу з інтернет-гігантами

Серед конкурентів Google, які наполягають на більш ретельній перевірці його діяльності, - британський сайт для порівняння цін Foundem і туристичний ресурс Expedia.

Зазначимо, що Google контролює до 80% пошукового ринку Євросоюзу. У разі якщо трирічне розслідування Єврокомісії визнає Google винним у зловживанні своїм монопольним статусом, компанію може чекати штраф до 5 млрд дол

У Google повідомили, що співпрацюють з європейськими владою для успішного завершення справи.

Євросоюз ще в червні офіційно пригрозив Google штрафом. Чиновники заявили, що застосують санкції до Google, якщо та не відреагує на їхні попередження про порушення правил обігу даних в Європі.

Офіційний Брюссель заявляв, що організовує скоординовану кампанію регуляторів за участю Великобританії, Німеччини, Франції, Італії, Іспанії та Нідерландів. На думку експертів, сума штрафу може обчислюватися десятками і навіть сотнями мільйонів євро.

У Google стверджують, що політика компанії в галузі захисту даних відповідає європейським нормам, а сама компанія співпрацює з владою і правоохоронними органами.

Однак, наприклад, влада Франції заявила, що політика конфіденційності Google не відповідає французьким законодавством і повинна бути переглянута протягом трьох місяців. В іншому випадку, компанії доведеться виплатити штраф - спочатку в розмірі 150 тис. євро, а якщо зміни не підуть і після цього, то вдвічі більший.

Цього року Німеччина вже оштрафувала Google на 145 тис. євро за несанкціонований збір і зберігання адрес електронної пошти, фотографій, паролів і чат-протоколів з незахищених Wi-Fi-мереж жителів країни.

А на початку червня 2013 Федеральний суд США зобов'язав Google видавати ФБР дані користувачів без попереднього отримання ордера. Таким чином, ФБР отримало право направляти телекомунікаційним компаніям листи-вимоги, не чекаючи рішення суду, якщо конфіденційні дані можуть мати значення в ході розслідування справи, що стосується державної безпеки.

Читайте також: Євросоюз попередив Google про порушення правил обігу даних і пригрозив штрафом

У березні минулого року Google вирішив збирати дані про користувачів практично з усіх своїх 60 сервісів, включаючи пошту Gmail, відеосервіс YouTube і соціальну мережу Google+, щоб скласти "більш повний портрет користувача".

У ЄС зажадали, щоб компанія інформувала користувачів про те, які саме дані про них вона збирає і як їх використовує.

Нагадаємо також, що нещодавно в США розгорівся скандал, пов'язаний зі стеженням американських спецслужб за громадянами. В американській пресі були опубліковані журналістські розслідування, в яких йшла мова про те, що розвідспільнота США може отримати доступ до серверів провідних комп'ютерних та інтернет-компаній, включаючи Google, Apple і Yahoo!.