ua en ru

ЄС наклав санкції на нафтогазові підприємства Ірану

Уряди Євросоюзу у вівторок наклали санкції на крупні іранські державні компанії нафтової і газової індустрії і підсилили обмеження для Центробанку у зв'язку з ядерною програмою Тегерана. Про це повідомляє Reuters.

В офіційний список ЄС, що складається більш ніж з 30 компаній та інститутів, активи яких підлягають "заморожуванню" в Європі, входить Національна іранська нафтова компанія (NIOC), один з найбільших світових експортерів нафти.

США наклали санкції на NIOC у вересні, намагаючись обмежити можливість Ісламської республіки заробляти на експорті нафти по всьому світі.

Цей список доповнює ухвалене в понеділок рішення ЄС ввести нові санкції проти промисловості, банківського і енергетичного секторів Ірану в надії викликати Тегеран на серйозні переговори про його ядерну програму.

Іран заперечує, що його робота має військову спрямованість, і говорить, що не припинить її, поки міжнародні санкції не будуть скасовані.

У новому списку ЄС згадані також дочірні компанії NIOC, Національна іранська газова компанія, Національна іранська компанія нафтопереробки і розподілу і державна компанія, контролююча танкерні перевезення. У список також включено декілька банків.

Читайте також: ЄС вводить додаткові санкції проти Ірану у фінансовому, торговому, енергетичному і транспортному секторах