ua en ru

ЄС критикує Росію за створення "патріотичного стоп-листа"

ЄС критикує Росію за створення "патріотичного стоп-листа" Фото: ЄС

Це паралізує громадянське суспільство і обмежує здійснення основних свобод в Росії

Європейський Союз відреагував на звернення Ради Федерації Російської Федерації в Генеральну прокуратуру, Міністерство юстиції та Міністерство закордонних справ з проханням розглянути "патріотичний стоп-лист" іноземних некомерційних організацій (НКО) для включення їх до списку небажаних організацій. Відповідну заяву було опубліковано на офіційному сайті Служби зовнішніх комунікацій ЄС.

"Останній запит Ради Федерації до Генеральної прокуратури з проханням розглянути 12 відомих НКО як небажаних організацій на території Російської Федерації, якщо реалізується, ще більше ізолює громадянське суспільство і порушить його законну діяльність", - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що закон про "небажані НКО", "іноземних агентів" і обмеження на участь іноземного капіталу в ЗМІ вже паралізує громадянське суспільство і обмежує здійснення основних свобод в Росії.

"На практиці, закон про "небажані НКО" не дозволяє міжнародним організаціям працювати з російськими громадянами, а також забороняє участь російським громадянам у їх діяльності", - повідомляють в ЄС.

Як повідомляється, ЄС закликає російську владу не приступати до здійснення цього права, яке буде порушувати міжнародні зобов'язання Росії щодо прав людини перед ООН, Радою Європи та ОБСЄ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Путін підтримує внесення коригувань до закону про іноземних агентів.