ua en ru

В ЄС констатували зростання випадків погроз та насильства проти журналістів у світі

В ЄС констатували зростання випадків погроз та насильства проти журналістів у світі Фото: журналісти

В ЄС закликали сприяти притягненню до відповідальності всіх винних у нападах на журналістів

Європейський союз засуджує зростання випадків загрози та насильства проти журналістів та працівників медіа як поза інтернетом, так і в кіберпросторі. Про це сказано в заяві з приводу Всесвітнього дня свободи преси (3 травня 2017 року) Верховного представника Євросоюзу Федеріки Могеріні від імені ЄС.

"Журналістика переживає важкі часи. Свобода слова та свобода преси все частіше піддаються утискам у всьому світі… Важливо підтримувати незалежну, якісні та етичну журналістику. Незалежні медіа є основою представницької демократії, а також інструментом контролю за діяльністю органів влади", - наголошується у заяві.

Так, в ЄС закликали сприяти притягненню до відповідальності всіх винних у нападах на журналістів.

"ЄС засуджує зростання випадків загрози та насильства проти журналістів та працівників медіа як поза інтернетом, так і в кіберпросторі. Всі держави повинні виконувати свої глобальні зобов’язання захищати свободу слова та безпеку журналістів. Для цього вони повинні забезпечити сприятливе правове середовище та притягнення до відповідальності всіх винних в нападах на журналістів", - наголошується у документі.

У заяві також вказано, что ЄС фінансує спеціальні проекти в третіх країнах по підняттю якості журналістики, доступу до публічної інформації та забезпеченню свободи слова. З червня 2015 року за допомогою програми невеликих грантів ЄС надав підтримку щонайменше 45 правозахисникам, яким загрожувала небезпека та які займалися просуванням права на свободу слова.

Нагадаємо, чергова щорічна доповідь про те, як йдуть справи зі свободою друку в різних країнах, підготовлена однією з найстаріших правозахисних організацій США і світу Freedom House, свідчить, що свобода ЗМІ на планеті на найнижчому рівні за 13 років.