ua en ru

ЄС інтенсифікує свою роль у вирішенні політичної кризи в Україні, - Фюле

Єврокомісар Штефан Фюле заявив, що ЄС має намір інтенсифікувати свою роль у розв'язанні політичної кризи в Україні.

Європейський союз має намір інтенсифікувати свою роль у розв'язанні політичної кризи в Україні. Про це єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле (на фото) заявив під час зустрічі в Мюнхені з донькою Юлії Тимошенко Євгенією та головою комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Григорієм Немирею, повідомляє прес-служба "Батьківщини".

"Відповідно до норм європейського права це питання обговорюється в інституціях ЄС та країнах-членах ЄС. Євросоюз має намір інтенсифікувати свою роль у вирішенні політичної кризи в Україні, яка загострюється", - наголосив Фюле.

За його словами, ЄС активно обговорює і координує свої дії щодо України зі США.

Це також підтвердив і держсекретар США Джон Керрі, який заявив, що США і ЄС підтримують народ України у його прагненні до демократії.

Фюле, крім того, повідомив, що буде обговорювати ситуацію в Україні під час зустрічі з Генеральним секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом.

Своєю чергою, Немиря поінформував єврокомісара про зростаючий тиск з боку силових структур, зокрема СБУ, на опозиційну партію "Батьківщина", що є елементом практики використання авторитарних інструментів. Водночас Фюле наголосив, що ЄС продовжує наполягати на звільненні Юлії Тимошенко.

"Ми продовжуємо піднімати питання про звільнення Юлії Тимошенко під час кожної нашої зустрічі і розглядаємо його як лакмусовий папірець на відданість демократії і як символ відсутності верховенства права в Україні", - сказав Фюле.

Єврокомісар поінформував своїх співрозмовників про позицію ЄС щодо України, яка враховує останні випадки ескалації конфлікту і полягає в тому, що винні у цьому мають бути притягнуті до відповідальності.

Додамо, що, крім зустрічі з опозиціонерами, Фюле в Мюнхені також поспілкувався з міністром закордонних справ України Леонідом Кожарою, який перебуває з візитом у Німеччині для участі в роботі Мюнхенської конференції з безпеки. Як повідомляє прес-служба МЗС, Кожара поінформував Фюле про кроки, що вживаються керівництвом України для стабілізації політичної ситуації у державі.

Напередодні Фюле закликав українську владу терміново відреагувати на викрадення лідера Автомайдану Дмитра Булатова.

Нагадаємо, Фюле востаннє перебував у Києві з візитом 28 січня, коли й провів зустріч із Президентом України Віктором Януковичем.