ua en ru

ЄС готовий співфінансувати модернізацію української ГТС

Європейський Союз готовий співфінансувати модернізацію української газотранспортної системи (ГТС). Про це сьогодні під час зустрічі з прем'єр-міністром України Миколою Азаровим повідомив член Європейської комісії з питань енергетики Гюнтер Оттінгер, передає прес-служба уряду.

Європейський Союз готовий співфінансувати модернізацію української газотранспортної системи (ГТС). Про це сьогодні під час зустрічі з прем'єр-міністром України Миколою Азаровим повідомив член Європейської комісії з питань енергетики Гюнтер Оттінгер (на фото), передає прес-служба уряду.

"Ми багато дискутували з нашими партнерами з Європейського інвестиційного банку, ЄБРР та МВФ щодо належних умов для надання кредитів. Ми хочемо співфінансувати модернізацію української ГТС", - сказав єврокомісар.

Він зазначив, що українська ГТС є важливою складовою європейської енергетичної системи.

Крім того, за його словами, збільшення Україною власного видобутку вуглеводнів, зокрема, зі сланцевих родовищ, - це чудова нагода для залучення довготермінових інвестицій.

Водночас Оттінгер запевнив, що Єврокомісія наполягатиме на дотриманні всіма сторонами правил роботи на газово-енергетичному ринку.

Зазначимо, Азаров на зустрічі з Оттінгером заявив, що Україна хоче почути від Європейського Союзу конкретні відповіді щодо перспектив експлуатації її газотранспортної системи у майбутньому.

"Три з половиною роки вирішується питання модернізації нашої ГТС. Я ставлю просте запитання: вона потрібна Росії і ЄС? Дайте відповідь на нього. Або ми будемо самі ухвалювати рішення щодо її експлуатації", - сказав Азаров.

Він наголосив, що Україна хоче мати гарантії від Росії щодо обсягів прокачування природного газу, а від ЄС - щодо їх закупівлі.

За словами Азарова, після підписання європейської Енергетичної хартії Україна досі не одержала підтримки ЄС своєї енергетичної політики.