ua en ru

В ЄС допускають посилення санкцій проти РФ через загострення на Донбасі

В ЄС допускають посилення санкцій проти РФ через загострення на Донбасі Фото: Майя Косьянчич

Бої під Марьинкой стали найбільшим порушенням мінських угод

Європейський союз заявив про готовність посилити санкції проти Росії на тлі загострення ситуації на Донбасі. Про це заявила офіційний представник глави дипломатії ЄС Федерики Могерини Майя Косьянчич, передає Reuters.

"Лідери звертали уваги на прямий зв'язок між санкціями і повною реалізацією мінських угод. Вони також заявляли, що в разі потреби вони готові прийняти подальші заходи. Це залишається позицією Євросоюзу", - заявила Косьянчич.

За її словами, сутички у Мар'їнка Донецької обл. є найсерйознішим порушенням мінських угод з початку їх дії. У Брюсселі побоюються, що загострення конфлікту може спровокувати новий виток насильства". Косьянчич нагадала, що санкції проти Росії безпосередньо пов'язані з домовленостями, досягнутими в Мінську.

Представник Могерини також зазначила, що "вчорашня ескалація послідувала за пересуванням сепаратистами великої кількості озброєнь в бік контактної лінії".

Вона підкреслила, що, з точки зору ЄС, сторони зобов'язані дотримуватися угоди про припинення вогню, а важкі озброєння повинні бути відведені і залишено в місцях, доступних для перевірок спостерігачами ОБСЄ.

Нагадаємо, напередодні Держдеп США поклав на Росію відповідальність за відновлення бойових дій в зоні конфлікту на сході України.