ua en ru

ЄС повинен компенсувати своїм членам збиток від санкцій проти РФ, - Мінфін Латвії

Євросоюз повинен компенсувати збитки тим країнам-членам, економіки яких постраждають в результаті санкцій проти Росії - таку позицію озвучив міністр фінансів Латвії.

Євросоюз повинен компенсувати збитки тим країнам-членам, економіки яких постраждають в результаті санкцій проти Росії - таку позицію озвучив міністр фінансів Латвії, передає Reuters.

США і ЄС ввели санкції (заморожування рахунків і заборону на в'їзд) деяким чиновникам з Росії та України після того, як Крим звернувся до Росії з проханням про входження до складу РФ після проведення референдуму, на якому близько 97% опитаних кримчан підтримали таку форму самовизначення.

"Погоджуючись із загальними санкціями проти Росії, рішучу важливість для Євросоюзу має досягнення угоди про компенсації тим країнам-членам, на яких можуть позначитися наслідки санкцій", - сказав міністр фінансів Латвії Андріс Вілкс.

Він вважає, що такі компенсації можуть надаватися з Фонду солідарності ЄС.

Латвія, а також Литва та Естонія, займають обережну позицію в суперечках між Росією і ЄС. Близько 20% литовського і 12% латвійського експорту йде в Росію. Всі три прибалтійські республіки залежать від поставок російського природного газу.

"Всі три прибалтійські країни дуже вразливі до економічних санкцій, - відзначає головний економіст в литовському філії Swedbank Нериюс Мачиулис. - Литва може опинитися перед обличчям глибокої рецесії, якщо Євросоюз і Росія обмежать свою торгівлю і якщо Росія обмежить експорт енергоресурсів".

Латвійський прем'єр-міністр Лаймдота Штрауюма вважає, що в гіршому випадку санкції можуть обійтися країні в кілька сотень мільйонів євро. Обсяг економіки Латвії становить 25 млрд євро.

Минулого тижня Росія призупинила імпорт продуктів харчування через найбільший литовський морський порт Клайпеда. Цей крок місцевий бізнес розцінив як політичний тиск з боку Москви.