ua en ru

Євросоюз готовий на асоціацію з Україною, якщо Україна теж буде готова

Європейський Союз буде готовий відновити підготовку до підписання угоди про асоціацію, якщо Україна теж засвідчить свою готовність. Про це в коментарі "Дзеркало тижня. Україна" заявив європейський комісар з розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле.

Європейський Союз буде готовий відновити підготовку до підписання угоди про асоціацію, якщо Україна теж засвідчить свою готовність. Про це в коментарі "Дзеркало тижня. Україна" заявив європейський комісар з розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле (на фото).

"ЄС буде готовий відновити підготовку до підписання Угоди про асоціацію, щойно Україна засвідчить свою готовність відновити свій рух до політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС заради блага своїх громадян. Двері до підписання Угоди про асоціацію залишаються відкритими у майбутньому, щойно буде створено відповідні умови", - заявив Фюле.

При цьому він зазначив, що за роки незалежності Україна пройшла чималий шлях, і ЄС завжди підтримував її в цих зусиллях.

"Від 1991 р., коли Україна здобула незалежність, ЄС надав підтримку трансформації України на загальну суму понад 3,3 млрд євро грантової (безповоротної) допомоги, а також чималі кредитні кошти. Це робить ЄС найбільшим міжнародним надавачем технічної та фінансової допомоги Україні. Планувалося, що ця допомога розшириться у 2014-2020 рр. Окрім цього, Європейський інвестиційний банк і Європейський банк реконструкції та розвитку надали Україні 10,5 млрд євро кредитних коштів. Також великою була допомога від окремих держав-членів ЄС", - зауважив Фюле.

Він наголосив, що ЄС з розумінням ставиться до рішення уряду України призупинити підготовку до підписання УА з ЄС.

"Ми взяли до відома рішення уряду України призупинити процес підготовки до підписання угоди про асоціацію між ЄС та Україною. Роз'яснення цього рішення дає чітко зрозуміти, що його було ухвалено з міркувань національної безпеки України, а також обґрунтовано бажанням відновити втрачені обсяги торгівлі з Російською Федерацією та іншими членами СНД і Митного союзу. Також зрозуміло, що цей крок є відповіддю на серію заходів Російської Федерації, які призвели до різкого скорочення двосторонньої торгівлі і завдали економічних труднощів багатьом українським громадянам. Ці заходи не мають під собою підстав, оскільки Росія також отримає користь від нових можливостей, що їх надає угода про асоціацію", - додав Фюле.

Він також зазначає: "Дозвольте мені також підкреслити, що глибока та всеосяжна зона вільної торгівлі не зобов'язує українські компанії робити вибір щодо ринку, для якого вона виготовляє або якому вона продає свою продукцію. Не потрібно робити жодного вибору між Росією та ЄС, і ніхто не просить Україну відмовитися від традиційної угоди про вільну торгівлю з Росією. Для компаній цілком нормально виробляти свою продукцію для різних ринків. Для прикладу звернімося до автомобільної індустрії. Її стандарти різняться між ЄС, США та Японією, а виробники мають варіанти для продажу своєї продукції на всіх трьох ринках".

Фюле резюмує: "Я жалкую з приводу цього рішення, ухваленого буквально за кілька днів до Вільнюського саміту. Україна і ЄС робили завершальні кроки, щоб уможливити ймовірне підписання цієї Угоди на саміті Східного партнерства у Вільнюсі, зокрема впроваджуючи впродовж останніх місяців реформи задля зміцнення демократії та верховенства права. Це мало б стати кульмінацією шляху наближення України та ЄС одне до одного - процесу, що його Президент України Віктор Янукович, тодішній прем'єр-міністр, допоміг розпочати ще у 2007 р.".