ua en ru

ЄС безсилий проти авторитарних тенденцій у Польщі й Угорщині, - Юнкер

ЄС безсилий проти авторитарних тенденцій у Польщі й Угорщині, - Юнкер Фото: Жан-Клод Юнкер

Голова Єврокомісії стурбований відхиленням цих країн від демократичних стандартів ЄС

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер вважає, що Євросоюз безсилий припинити сповзання Польщі та Угорщини у бік авторитаризму. Про це він заявив в інтерв'ю бельгійській газеті Le Soir, що вийшла друком 5 листопада, передає DW.

Дії консервативних урядів Польщі й Угорщини, спрямовані на встановлення жорсткого контролю над мас-медіа та правосуддям, викликали критику міжнародної спільноти. У випадку з Польщею Єврокомісія навіть розпочала провадження процедури щодо дотримання принципів верховенства права у Польщі. Цей механізм у ЄС запровадили як захід, що передує санкціям, згідно зі статтею 7 Лісабонської угоди (втрата країною-порушницею права голосу).

Але Юнкер заявив, що ця процедура ні до чого не призведе, "тому що деякі країни-члени ЄС уже кажуть, що відмовляться її застосовувати".

Відповідаючи на питання, чи здатний Євросоюз зупинити тривожні тенденції у Польщі та Угорщині, президент Єврокомісії відповів негативно.

"У деяких країнах є відхилення від демократичних стандартів ЄС, і ми не знаємо, куди це нас заведе", - визнав він.

Нагадаємо, у Польщі 23 і 24 жовтня відбувся загальнонаціональний протест жінок у відповідь на законопроект про повну заборону абортів.