ua en ru

Ernst & Young: На світовому ринку IPO в III кварталі 2011 р. відзначено різке зниження рівня ділової активності

На світовому ринку IPO в III кварталі 2011 р. відзначено різке зниження рівня ділової активності. Про це свідчить черговий огляд світових ринків IPO за III квартал, підготовлений компанією Ernst & Young "Q3 2011 Global IPO update".

На даний момент у цілому за квартал було проведено 284 угоди на загальну суму 28,5 млрд дол., у той час як аналогічні показники в II кварталі 2011 р. склали 383 угоди на суму 65,6 млрд дол. - зниження за кількістю на 26%, а за обсягом залученого капіталу на 57%. В III кварталі 2010 р. відбулося 302 угоди на суму 52,5 млрд дол. - зниження за кількістю на 6%, а за обсягом залученого капіталу на 46%. При цьому лише три угоди перевищили позначку в 1 млрд дол. за обсягом залучених коштів. В цілому ж середній розмір операції на багатьох ринках скоротився порівняно з попереднім кварталом від 171 до 100 млн дол.

За даними аналітичного агентства Dealogic, в III кварталі 2011 року 22 угоди IPO були відкладені, а 49 відкликані порівняно відповідно з 20 і 76 у попередньому кварталі. Основною причиною послужила волатильність ринку. Незважаючи на це, в III кварталі 2011 р. приблизно 9 з 10 угод IPO на світовому ринку були проведені за цінами в межах або вище спочатку заявленого діапазону, що аналогічно стану справ у попередніх двох кварталах.

"Результати третього кварталу свідчать про сильний тиск боргової кризи в США і країнах єврозони на ринок IPO і на довіру як емітентів, так і інвесторів. При цьому існує багато чудових компаній, що прагнуть до публічного розміщення своїх акцій. Вони, як і раніше розглядають IPO як засіб залучення капіталу і в очікуванні поліпшення кон'юнктури ринку продовжують підготовку до публічного розміщення своїх акцій", - говорить керівник глобального підрозділу Ernst & Young по наданню послуг на ринках стратегічного зростання Марія Пінеллі.

Азіатські емітенти зберігають лідерство на ринку IPO, однак темпи зростання знижуються, відзначають в Ernst & Young. У III кварталі вони продовжували лідирувати на світовому ринку IPO, здійснивши 138 угод на загальну суму 13,5 млрд дол. (47% коштів, залучених у світовому масштабі). Однак цей показник є для азіатських компаній найгіршим з II кварталу 2009 р., коли було зареєстровано рекордний рівень в 3 млрд дол., залучених в ході 44 угод. Європейські емітенти провели 69 угод IPO на загальну суму 8,8 млрд дол. (31% коштів, залучених у світовому масштабі), що значно поступається результатами II кварталу 2011 р. (21,7 млрд дол. США за підсумками 96 угод), однак випереджає показники I кварталу поточного року (2,4 млрд дол. за підсумками 52 угод). Північноамериканські емітенти залучили 4,5 млрд дол. в ході 41 угоди (16%) у порівнянні з 11,6 млрд дол. в ході 55 угод у II кварталі 2011 р. (18%).

За обсягом залучених в III кварталі коштів першість належить Шеньчженьській фондовій біржі (торговельні майданчики SME (для малих і середніх підприємств) і ChiNext) (5,5 млрд дол. в ході 56 угод) і Мадридській фондовій біржі (5,3 млрд дол. в ході 5 угод). В основі такого результату - третя за величиною за рік і найбільша за квартал угода з публічного розміщення акцій іспанського комерційного банківського конгломерату Bankia, в ході якої було залучено 4,4 млрд дол. На третьому місці за обсягом залученого капіталу знаходиться Шанхайська фондова біржа (3 млрд дол. за підсумками 9 угод).

За секторами економіки перші три місця за обсягом залучених коштів збереглися за фінансовим (6,8 млрд дол. в ході 16 угод), сировинним (5,8 млрд дол. в ході 72 угод) і промисловим секторами (4,3 млрд дол. в ході 48 угод).