ua en ru

Ердоган висунув ультиматум ЄС через питання візової лібералізації

Ердоган висунув ультиматум ЄС через питання візової лібералізації Фото: президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган

Ердоган заявив, що операція по біженцям буде заблокована, поки ЄС не забезпечить прогрес у візовій лібералізації для Туреччини

Туреччина не буде робити жодних кроків щодо реалізації угоди про прийом нелегальних мігрантів з Греції, поки Євросоюз не забезпечить прогрес у питанні скасування віз для турецьких громадян. Про це заявив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, виступаючи на саміті ООН з гуманітарних питань в Стамбулі у вівторок, 24 травня, повідомляє DW.

Як наголошується, таким чином Ердоган поставив під загрозу виконання угоди з ЄС про реадмісію в обмін на візову лібералізацію.


Також він заявив, що Анкара поки не отримала фінансову допомогу від ЄС (Євросоюз погодився надати Анкарі 6 млрд євро в рамках угоди по біженцям).

Як наголошується, згідно з угодою по мігрантам, підписаного Туреччиною і ЄС, усі біженці, які нелегально прибули морським шляхом до берегів Греції, відправляються назад в Туреччину. При цьому за кожного мігранта, який повернувся з Греції в Туреччину, країни ЄС приймуть по одному сирійському біженцю з Туреччини.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає, що заплановане скасування державами Шенгенської зони візового режиму з Туреччиною не набуде чинності, як планувалося раніше, 1 липня 2016 року.