ua en ru

Ердоган: ВМФ Туреччини буде супроводжувати судна, що йдуть в сектор Газа з гуманітарною допомогою

Всі цивільні судна, що прямують з гуманітарною допомогою для палестинців в сектор Газа з Туреччини, будуть супроводжувати турецькі військові кораблі, заявив прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган.

В інтерв'ю арабському телеканалу Al-Jazeera Ердоган також сказав, що Туреччина робить кроки, для того щоб зупинити одноосібну експлуатацію Ізраїлем природних ресурсів східного Середземномор'я, передає BBC.

Відносини між двома колись близькими союзниками загострилися після того, як Ізраїль відмовився приносити офіційні вибачення Туреччині у зв'язку зі штурмом ізраїльським спецназом 31 травня 2010 р. суден з пропалестинськими активістами з Туреччини, які прямували на прорив морської блокади сектора Газа. В результаті штурму загинули вісім громадян Туреччини і ще один турок, громадянин США.

Спецкомісія ООН, дослідивши обставини перехоплення "Флотилії свободи", поклала відповідальність за інцидент на Ізраїль, Туреччину, а також на самих організаторів акції. Та ж комісія визнала морську блокаду Гази законною і виправданою мірою.