ua en ru

Ердоган відповів на вимогу арабських країн закрити військову базу в Катарі

Ердоган відповів на вимогу арабських країн закрити військову базу в Катарі Фото: Реджеп Ердоган прокоментував вимоги до Катару (facebook.com/RecepTayyipErdogan)

Просити Туреччину вивести її війська з Катару - це нешанобливо по відношенню до Анкари

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав "неповажною" вимогу арабських країн до Катару закрити турецьку військову базу на його території. Про це повідомляє Reuters.

Зазначено, що Ердоган "підтримує відповідь Катару" на вимоги арабських країн до Дохи, висунуті для відновлення дипломатичних відносин. Раніше в Міністерстві закордонних справ Катару заявили, що вимоги чотирьох країн Перської затоки, в тому числі розірвати дипвідносини з Іраном і закрити військову базу Туреччини на своїй території, "не реалістичні".

Глава Туреччини також "запропонував розгорнути турецьку військову базу на території Саудівської Аравії" - однієї з чотирьох країн, які висунули ультиматум Катару, - однак Ер-Ріяд "не відгукнувся".

"Саме тому, що вони (Саудівська Аравія) досі не повернулися до цього питання (створення військової бази), просити Туреччину вивести її війська з Катару - це нешанобливо по відношенню до Анкари", - вважає Ердоган.

Крім того, президент Туреччини заявив, що висунутий список вимог "не відповідає нормам міжнародного права".

Нагадаємо, Катар отримав вимоги арабських країн 22 червня. За даними катарського МЗС, у зовнішньополітичному відомстві вивчили документ, а також відзначили, що дадуть відповідь "належним чином" на послання арабських країн. Повідомляється, що серед вимог Саудівської Аравії, Єгипту, ОАЕ та Бахрейну були такі: розірвати дипвідносини з Іраном, вислати з країни всіх членів елітного спецпідрозділу іранської армії (КВІР), закрити військову базу Туреччини на своїй території, а також виплатити певну компенсацію.