ua en ru

Епізоотія африканської чуми свиней у Росії викликає занепокоєння ветеринарних служб України; чума наблизилася до кордону країни

Консолідувати зусилля урядів країн - членів СНД в боротьбі з загрозою розповсюдження небезпечного захворювання - африканської чуми свиней, закликали учасники засідання Міжурядової ради зі співпраці в галузі ветеринарії країн СНД, що відбувається 27-28 жовтня в Одесі. Для цього ухвалено провести спеціальні тренінги, налагодити міждержавне ветеринарне оповіщення та інформування, систему реагування й превентивних заходів, обмін досвідом у проведенні спеціальних заходів і використанні медикаментів.

«Перший випадок захворювання на африканську чуму в СНД було зафіксовано 1997 р. в Одеській області, але завдяки рішучим радикальним заходам осередок тоді було швидко ліквідовано»,- повідомив РБК-Україна начальник управління Державного комітету ветеринарної медицини України Дмитро Мороз.- «Сьогодні в нас африканської чуми немає, але в членів ради викликає занепокоєння її епідемія в сусідів - збитки в Російській Федерації 2007-2010 рр. перевищили 2 млрд дол.»

За словами керівника управління Держкомветеринарії, африканська чума свиней в СНД з'явилася спочатку в Грузії, потім у Вірменії та Азербайджані, гірськими річками перейшла до Чечні й Інгушетії. Зараз зафіксовано 70 місць ураження, причому 2 з них знаходяться в Ростовській області, на відстані лише 2-7 км від України. Враховуючи небезпеку, Україна закрила місцеві прикордонні переходи в Донецькій і Луганській областях на кордоні з Ростовською областю. «Ми готові скасувати обмеження в тому разі, якщо російські колеги гарантують дотримання карантину й виключення розповсюдження небезпечної хвороби. На жаль, ці пропозиції залишаються без відповіді. За весь час ми жодного разу не отримали жодного повідомлення або інформації російської сторони про становище з африканською чумою...».