ua en ru

Енергетики підтримали вимогу шахтарів про відставку глави Міненерго

Представники профспілок енергетичної галузі - теплових електростанцій і компаній генерації Центренерго, Донбасенерго, Східенерго, Дніпроенерго та Західенерго, а також профспілок обленерго всієї України 22 квітня провели в Києві розширену президію "Укрелектропрофсоюзу".

Повідомляється, що основною темою обговорення були шляхи виходу з кризи, в якій опинилася українська енергетика.

Учасники зустрічі зазначили, що сьогодні за вироблену електроенергію теплові електростанції отримують найнижчий тариф серед інших генеруючих підприємств, який лише на 60% покриває реальні витрати, і при цьому навіть його не оплачують повністю. Борги ДП "Енергоринок" перед усіма генкомпаніями досягли майже 8 млрд грн.

"Гроші не повертаються, проводити ремонти немає за що, закуповувати вугілля немає за що. Ми винні шахтарям, шахтарі повинні нам. Гроші з Енергоринку не повертаються. Напевно, енергетики теж будуть виходити на пікетування, тому що іншого виходу немає. Нас не чують", - зазначив голова профспілкового комітету Бурштинської ТЕС Ігор Столяр.

Учасники нагадали, що це вже третя з кінця березня зустріч профспілок-енергетиків, а міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин жодного разу не прийшов, щоб обговорити з енергетиками проблеми.

"Якщо така некомпетентна людина каже, що краще купувати вугілля і електрику за кордоном, а свої хай простоюють, така людина повинна піти у відставку. Але необхідно змінювати і саму систему. На вимогу тисяч людей не може не бути відповіді", - заявив голова Івано-Франковського обласного профспілки енергетиків Василь Гринків.

Члени профспілок прийняли резолюцію, згідно з якою Президенту і прем'єр-міністру України буде направлено відкритий лист з вимогою підвищення тарифу на вироблення електроенергії, при якому ТЕС будуть працювати не в збиток, з вимогою не дати вбити українську теплову генерацію, а разом з нею вугільну промисловість. За словами учасників зустрічі, енергетики також як і шахтарі налаштовані рішуче - будуть пікетувати уряд, якщо вирішення їх проблем не буде.

"Час переговорів закінчилося. Відкритий лист Президенту дасть поштовх зрозуміти, що теплова генерація знаходиться в критичному стані. На Криворізькій ТЕС працює півблока, блок, у нас всього 12 тисяч вугілля! Виробляємо електроенергію і не отримуємо нічого. Уряд має подумати, як замінити міністра. Посадити цього технічно і економічно грамотного енергетика. Ми повинні спільно йти з шахтарями, тільки спільні зусилля допоможуть нам вижити", - підкреслив голова профспілки Криворізької ТЕС Микола Миронов.

На розширену президію профспілок енергетики не прийшов і в. о. директора НКРЕКП Дмитро Вовк. Енергетики ставлять йому в провину прийняття "настільки убивчих тарифів для теплової генерації, які вже восьмий місяць не покривають ні виконання колективних договорів, ні проведення ремонтних кампаній, критично важливих для зношеного обладнання до нового осінньо-зимового максимуму, ні тим більше ніякої модернізації або більш серйозного оновлення".

Енергетики кажуть, що українська теплова генерація на межі зупинки, вже зараз вона не може маневрувати, тому що не вистачає робочих енергоблоків з вугіллям: частина або в ремонтах після виснажливої зими або не має вугілля. "Доводиться маневрувати блоками атомних станцій", - відзначають вони. Енергетики застосовують всі передбачені законом дії, щоб не допустити розвалу української енергосистеми, але якщо їхні вимоги не почують - вони обіцяють почати процедуру колективного трудового спору.