ua en ru

Енергетичне співтовариство порушує права України, - Янукович

Енергетичне співтовариство порушує права і інтереси України. Про це сказав Президент Віктор Янукович на прес-конференції за підсумками саміту Україна - ЄС, передає радіо "Свобода".
"Ми прийняли умови, які передбачені цим співтовариством, проте з боку Енергетичного співтовариства ці умови порушуються. Порушуються інтереси України", - сказав він на прес-конференції після саміту.
Він зазначив, що Київ не розуміє ситуації, коли ухвалюється рішення про будівництво газопроводу "Південний потік" та будівництво газових сховищ у Сербії, а енергетичне співтовариство не протидіє реалізації проекту.
"Це підштовхує нас до думки, що фактично газотранспортна система України девальвує у своїй значущості - і політичній, і економічній", - наголосив Янукович.
За словами Президента, існує загроза втрати обсягів прокачування газу українською ГТС.
"І ми сьогодні пропонуємо Росії та Європі створити спільний газотранспортний консорціум та взяти на себе всі зобов'язання прокачування гарантованих обсягів газу, збереження у належному стані цієї унікальної ГТС", - підсумував Янукович.
Угоду про Енергетичне співтовариство було підписано в 2005 році. Україна приєдналася до договору про співтовариство у вересні 2009 року.
14 грудня 2011 року заступник голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Вадим Чупрун розкритикував Європейський Союз за відсутність реакції на реалізацію Росією проекту "Південний потік".
Передбачається, що газопровід повинен пройти в обхід України дном Чорного моря від узбережжя Росії до узбережжя Болгарії, а потім - у ряд інших європейських країн.