ua en ru

Електронний контроль податківців за касовими апаратами сприятиме виводу бізнесу з “тіні”, - експерти

Використання підприємцями електронної контрольної стрічки на реєстраторах розрахункових операція (РРО) певним чином сприятиме детінізації економіки та зростанню доходів бюджету. Таку думку РБК-Україна озвучив гендиректор, керуючий партнер ЮК «Правова гільдія «ВікторіАл» Віктор Мороз.

«Але представники тіньового сектору переважно все-таки не використовують касові апарати. Відповідно, доходи держбюджету завдяки цьому нововведенню хоч і зростуть, але не досить значно», - додав юрист.

Мороз звернув увагу, що використання електронної контрольної стрічки на РРО наближує ведення підприємницької діяльності в Україні до світових стандартів. Водночас воно призведе до певних витрат підприємців для модернізації касових апаратів.

«Враховуючи, що суб'єктам господарювання необхідно буде обслуговувати дротові або бездротові канали зв'язку та придбати нові або модернізувати існуючі РРО, такі витрати будуть закладені у вартість товарів», - доповнив партнер ЮК «Горошинський і партнери» Дмитро Овсій.

Як прогнозував президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко, встановлення на РРО т.зв. «модулів безпеки» дозволить суттєво зменшити різного роду маніпуляції, які здійснюють підприємці для приховування доходів та мінімізації оподаткування. Як наслідок, бізнес буде змушений виходити з «тіні» та збільшувати податкові платежі, в найближчій перспективі - на 10-15%, а в середньостроковій перспективі - на ще більше.

У свою чергу голова правління Інституту власності і свободи Дмитро Ляпін зауважував, що використання електронної контрольної стрічки на касових апаратах (як інструменту підвищення ефективності податкового контролю за підприємствами торгівлі) не призведе відчутних для споживачів цінових коливань на ринку.

Читайте також: Населенню буде економічно вигідніше купувати валюту на "білому" ринку, ніж на "чорному", - експерт