ua en ru

Електронне декларування допоможе подолати корупцію на митниці, - експерти

Розвиток системи електронного декларування при розмитненні товарів буде істотно сприяти боротьбі з корупцією. Таку думку в коментарі РБК-Україна висловили представники провідних бізнес-об'єднань та аудиторських компаній України.

«Завдяки системі електронного декларування втрачається особистий контакт між
підприємцем, митником або податківцем. Ведеться електронна база обміну
інформацією, чітко фіксується час звернення, подання декларацій, через що чиновники не можуть впливати на хід подій, затримувати чітко встановлені терміни обробки даних», - зазначив віце-президент УСПП Сергій Прохоров.

«Поза сумнівом, впровадження електронного декларування наблизить Україну до вирішення гострого питання боротьби з корупцією», - констатував співголова митного комітету Європейської бізнес-асоціації Денис Щендрік.

Погоджуючись із такою позицією, співголова комітету з питань митної політики Американської торговельної палати в Україні Ігор Даньков доповнив, що одне лише електронне декларування не може стати панацеєю від корупції, оскільки для її подолання «потрібен цілий комплекс заходів».

«Враховуючи кампанію по боротьбі з корупцією і хабарництвом, розгорнуту розвиненими країнами світу, набирає іноді драконівську форму без територіальних обмежень, повномасштабне впровадження електронного декларування повинно мати позитивний вплив на цю сторону інвестиційної привабливості України»,- резюмував менеджер з митних питань відділу податкових і юридичних послуг PwC Україна (PricewaterhouseCoopers) Роберт Зелді.

Читайте також: ДПСУ обіцяє спростити податкові декларації