ua en ru

Электромайдан в Єревані: влада відмовилися виконати вимоги протестувальників

Электромайдан в Єревані: влада відмовилися виконати вимоги протестувальників Фото: прем'єр-міністр Вірменії Овік Абраамян

Натомість влада пообіцяла збільшити розмір субсидій малозабезпеченим сім'ям

Прем'єр-міністр Вірменії Овік Абраамян заявив, що влада не будуть переглядати своє рішення про підвищення тарифів на електроенергію. Про це повідомляє вірменське видання News.am.

Абраамян заявив, що ціна електроенергії була збільшена з трьох причин. По-перше, 2015-й видався маловодних роком, у зв'язку з чим гідроелектростанції не виробили достатньої кількості електроенергії. Крім того, на підвищення тарифів вплинув вимушений простій Вірменської АЕС у грудні 2013 р., який тривав 88 днів, а також девальвація національної валюти на 20%.

За словами Абраамяна, розрахунки влади показали, що ціни на електроенергію зростуть для кожної сім'ї приблизно на 1,4 тис. драмів (близько 3 дол. - ред.), оскільки кожна родина в середньому споживає близько 200 кіловат-годин на місяць.

Прем'єр зазначив, що влада країни прийняла рішення збільшити на 24 тис. драмів на рік субсидії для 105 тис. незабезпечених сімей.

З 1 серпня тариф на електроенергію для населення підвищиться на 6,93 драма за кВт/год (приблизно на 16,7%). ЗАТ "Електромережі Вірменії" (дочірня компанія російського ВАТ "Інтер РАО") планувала підняти ціни на 40,8%, однак після переговорів з комісією з регулювання суспільних послуг було прийнято рішення знизити тариф.

Нагадаємо, зростання тарифів спровокував серію мітингів у центрі Єревану. Перше вуличний виступ відбулося 19 червня, у вихідні протести продовжилися у форматі сидячої демонстрації, а в понеділок протестувальники перекрили рух по проспекту Маршала Баграмяна в центрі Єревану. У той же день демонстранти здійснили ходу до будівлі президентської адміністрації, проте були зупинені поліцією. Для розгону демонстрантів поліції довелося застосувати водомети, були затримані понад 200 осіб, кілька людей постраждали, причому як з боку демонстрантів, так і з боку поліції.

На даний момент акція протесту триває.