ua en ru

Екзархи Константинополя готові працювати над останнім етапом надання томосу про автокефалію

Екзархи Константинополя готові працювати над останнім етапом надання томосу про автокефалію Фото: екзархи Вселенського патріарха (facebook.com/ecumenicalpatriarchate)

Екзархи Константинополя будуть співпрацювати з духовенством Української православної церкви Київського та Московського патріархатів

Екзархи Вселенського патріарха будуть співпрацювати з духовенством Української православної церкви Київського та Московського патріархатів для вручення Україні томосу про автокефалію. Про це екзархи заявили на зустрічі з президентом Петром Порошенком, повідомляє РБК-Україна, посилаючись на "Громадське".

"Ми повернулися, щоб продовжити співпрацю над останнім етапом, який доведе нас до об’єднавчого собору і до вручення томосу про незалежність Української православної церкви", - повідомили екзархи.

Порошенко на зустрічі з представниками Константинопольського патріархату прокоментував рішення російської православної церкви про розірвання відносин зі Вселенським патріархатом.

"Така реакція лише підтверджує, що ми на правильному шляху. Російська церква зараз поставила себе на шлях самоізоляції і конфлікту зі світовим православ’ям", - заявив Порошенко.

Нагадаємо, вчора, 15 жовтня, РБК-Україна повідомляло, що синод російської православної церкви прийняв рішення повністю розірвати стосунки з Константинопольським патріархатом. В УПЦ відреагували на рішення РПЦ і заявили, що синод московського патріархату повторює політику Кремля.

Також архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря заявив, що Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) розраховує, що томос для України на Синоді буде надано у другій половині листопада.