ua en ru

Іспит з української влітку мають здати до 150 000 осіб: для кого це потрібно

Іспит з української влітку мають здати до 150 000 осіб: для кого це потрібно Фото: іспит з української мови здадуть до 150 000 осіб (УНІАН)
Автор: РБК-Украина

Цього року від 100 до 150 тисяч українців повинні будуть підтвердити рівень володіння державною мовою. Для цього передбачено спеціальний іспит.

Про це на презентації звіту про результати діяльності заявила голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська.

"Кількість людей, які повинні скласти іспит і з 16 липня підтвердити рівень володіння державною мовою, становить близько 100-150 тисяч", - зазначила вона.

Він також уточнила, що іспити будуть здавати в кожному обласному центрі. Сертифікат, що підтверджує рівень володіння мовою, буде діяти безстроково.

Іспит мають здавати ті, хто претендує на посаду на державній службі. При цьому для нинішніх чиновників його здавати не треба, оскільки закон про мову не має зворотної сили.

"Іспит складатимуть тільки ті, хто хоче отримати сертифікат з перспективою, що коли-небудь буде обиратися на конкурс", - додала вона.