ua en ru

WikiLeaks повертається: Еквадор і Швеція домовилися про допит Ассанжа в Лондоні

WikiLeaks повертається: Еквадор і Швеція домовилися про допит Ассанжа в Лондоні Фото: переслідуваний у Британії засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж спілкується зі ЗМІ у Лондоні (Reuters, серпень 2012)

Згідно з домовленостями, скандальний австралійський журналіст відповість на питання шведських правоохоронців на території посольства Еквадору у британській столиці

Еквадор і Швеція підписали угоду, яка дозволить залучити засновника скандального інтернет-ресурсу WikiLeaks.org Джуліана Ассанжа до слідчих дій Стокгольма на території посольства Еквадору в Лондоні, де він уже понад три роки перебуває на легальних, але "безвилазних" правах, ховаючись у такий спосіб від місцевого правосуддя у Великій Британії. Про це з посиланням на заяву еквадорського уряду повідомляє Reuters.

Як зазначається, юридичну угоду було підписано в еквадорській столиці Кіто після півроку переговорів.

"Це, без сумніву, інструмент, який сприяє зміцненню двосторонніх відносин і буде сприяти, наприклад, виконанню судових питань, таких, як допит пана Ассанжа", - заявили в МЗС Еквадору.

Нагадаємо, австралійський журналіст Джуліан Ассанж здобув всесвітню популярність після скандальної публікації американського дипломатичного листування та службових відеоматеріалів військових США, на яких відображено ведення вогню по мирному населенню в Іраку.

Пізніше британський суд виніс рішення щодо екстрадиції автора "інформаційної бомби" WikiLeaks до Швеції, звинувачуючи його у вчиненні сумнівного з точки зору реальних підстав сексуального злочину нібито під час відвідин ним цієї скандинавської країни влітку 2010 року.

WikiLeaks повертається: Еквадор і Швеція домовилися про допит Ассанжа в Лондоні

Фото: мітинг і поліція в очікуванні прес-коеференції засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа за межами посольства Еквадору в Лондоні (Reuters, серпень 2012 року)

Тоді влада Швеції видала ордер на арешт Ассанжа за звинуваченням у злочині сексуального характеру, а у 2012 року Еквадор надав йому політичний притулок.

Відтоді скандальний журналіст ховається у Великій Британії від місцевої влади - на території еквадорського посольства в Лондоні.

Як повідомлялося восени 2012 року, на чергування поліції біля посольства з Ассанжем Лондон витратив понад 1 млн фунтів стерлінгів.

WikiLeaks повертається: Еквадор і Швеція домовилися про допит Ассанжа в Лондоні

Фото: преса біля вікон тюремного фургона з Ассанжем усередині після засідання Вестмінстерського магістратського суду в центрі Лондона (Reuters, грудень 2010 року)

Нагадаємо також, що цьогоріч влітку у відповідь на особисте прохання Ассанжа, спрямоване французькому президенту Франсуа Олланду, офіційні власті в Парижі відмовилися надати засновнику WikiLeaks політичний притулок. У Єлисейському палаці зауважили, що ситуація, у якій опинився Джуліан Ассанж, не має прямої загрози для його життя.