ua en ru

Екстрена госпіталізація і можливе отруєння: що сталося з Навальним

Екстрена госпіталізація і можливе отруєння: що сталося з Навальним Фото: Олексій Навальний (facebook.com/navalny)

Російський опозиціонер впав у кому після того, як йому різко стало погано на борту літака

Олексій Навальний знаходиться в реанімації лікарні Омська, куди його екстрено госпіталізували без свідомості прямо зі злітної смуги аеропорту. У штабі Навального вважають, що опозиціонера отруїли. Всі подробиці на даний момент - на РБК-Україна.

Дружину Навального не пускають до реанімації

Прес-секретать опозиціонера повідомила, що Юлію Навальну не пропускають в палату до чоловіка через те, що у неї немає при собі свідоцтва про шлюб, а наявність паспорта не є доказом.

При цьому в лікарні кажуть: "Ну і що, навіть якщо ви дружина, пацієнт згоди на ваше відвідування не давав". Про це написала Кіра Ярмиш в своєму Instagram.

Навального можуть відправити на лікування до Європи

Для подальшого лікування політика можуть евакуювати в одну з європейських клінік. Особистий лікар Навального повідомив, що зараз ведуться переговори про транспортування його до Німеччини або Франції. Однак ситуація ускладнюється пандемією COVID-19 і закритими кордонами.

Коментар Кремля

У прес-службі президента РФ заявили, що готові посприяти в перевезенні Навального в закордонну клініку, якщо від його представників надійде відповідний запит.

Також прес-секретар Путіна зазначив, що президенту окремо не докладають про госпіталізацію Навального, проте він отримує таку інформацію в рамках моніторингу преси.

Крім того, Дмитро Пєсков побажав Олексію Навальному якнайшвидшого одужання "як будь-якому громадянину країни". При цьому запропонував дочекатися результатів аналізів, перш ніж говорити про отруєння.

На госпіталізацію Навального відреагували за кордоном

У МЗС Великобританії прокоментували ситуацію з російським опозиціонером, висловивши стурбованість можливим отруєнням Навального під час його перельоту в Москву.

Раніше подібну заяву зробили в міністерстві закордонних справ Литви. У відомстві закликали притягнути до відповідальності всіх винних цього злочину, в разі підтвердження факту умисного отруєння лідера опозиції РФ.

Що сталося

Вранці 20 серпня засновник російського Фонду по боротьбі з корупцією Олексій Навальний прямував з Томська до Москви на літаку авіакомпанії S7. Незабаром після зльоту політику стало погано, через що літак здійснив екстрену посадку в Омську.

На машині "швидкої допомоги" Навального доставили в міську лікарню вже без свідомості і помістили в реанімацію. Про це повідомила прес-секретар ФБК Кіра Ярмиш в Twitter.

Пізніше вона написала, що Олексія підключили до апарату ШВЛ і взяли аналізи. Політик перебуває в стані коми. Також в лікарню викликали поліцію.

Навального могли отруїти

У штабі опозиціонера вважають, що причиною різкого погіршення самопочуття їх керівника могло стати навмисне отруєння.

Імовірно, токсин підмішали в чай, який Олексій Навальний випив перед вильотом в одній із кав'ярень аеропорту Томська. Більше в цей день він нічого не пив і не їв. Особистий лікар політика підтвердила, що у нього ні на що не було алергії.

Кіра Ярмиш зазначила, що сьогоднішнє отруєння було навмисним, як і в 2019 році. Тоді Навального отруїли в спецприймальнику.

Екстрена госпіталізація і можливе отруєння: що сталося з Навальним

При цьому правоохоронні органи РФ поки не розглядають версію навмисного отруєння опозиціонера Олексія Навального.

Правоохоронці не виключають, що Навальний сам випив або з'їв щось, що призвело до погіршення стану.

Точний діагноз ще не встановлено

Лікарі ухиляються від оприлюднення діагнозу і поки не підтверджують отруєння Навального. Представник омської лікарні Анатолій Калініченко розповів журналістам, що діагноз буде встановлений протягом дня, розглядаються різні версії того, що сталося, і проводиться необхідна діагностика.

"Отруєння розглядається як одна з можливих причин погіршення стану, але крім цього може бути ряд станів, які виникли гостро і призвели до такої ж клініки", - заявив медик.

Також Калініченко зазначив, що деякі відомості про пацієнта він розголошувати не може, посилаючись на конфіденційність даних.

Раніше лікарі припустили, що Навального могли отруїти галюциногеном оксибутиратом натрію - сильним психодіcлептиком без кольору і запаху, але з солоним смаком.

Екстрена госпіталізація і можливе отруєння: що сталося з Навальним

З'явилося відео з Навальним із салону літака

Очевидці виклали ролик з літака, на якому чути крики, по салону проходить лікар.

Прес-секретар опозиціонера розповіла, що під час перельоту перебувала поруч з Олексієм. Він поскаржився їй на погане самопочуття і попросив поговорити з ним, щоб сконцентруватися на звуці голосу.

"Я з ним розмовляла, після чого до нас під'їхав візок з водою. Я запитала, чи допоможе йому вода, він сказав, що ні, і, швидше за все, йому потрібно відійти. Відійшов у туалет і після цього втратив свідомість ", - повідомила Кіра Ярмиш.

В аеропорту Томська проводиться перевірка

Юристи з ФБК Навального звернулися до Слідчого комітету з вимогою порушити справу за ст. 277 КК (замах на життя державного чи громадського діяча).

Правоохоронці прибули до аеропорту Томська для перевірки всіх обставин того, що сталося. Зокрема, поліція опитала робітницю кав'ярні, де Навальний купив чай.

Дівчина повідомила, що не запам'ятала його через велику кількість відвідувачів. Також були вилучені записи з камер спостереження в закладі.

Нагадаємо, МЗС Литви вже висловив стурбованість можливим отруєнням Олексія Навального і закликає притягнути до відповідальності всіх винних до цього злочину в разі підтвердження.

Раніше в РФ відкрили кримінальну справу проти Навального з підозрою в "образі ветерана війни".