ua en ru

Експортні ціни на український соняшник зросли до 425-435 дол./т

Експортні ціни на український соняшник зросли до 425-435 дол./т Фото: соняшник

Ціни зросли на 5 дол./т

Експортні ціни на український соняшник нового врожаю за останній тиждень зросли на 5 дол. і склали 425-435 дол. /т, FOB, при поставках в жовтні-листопаді. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ДП "Держзовнішінформ".

У результаті стримування аграріями продажів, оприлюднення інформації про зниження врожайності культури на ринку загострилася конкурентна боротьба, яка призвела до завищеного рівня цін, підвищення яких і так сприяла девальвація гривні. При стабільному щорічному зростанні виробничих потужностей з переробки соняшнику в Україні не спостерігається аналогічного темпу збільшення обсягу врожаю даної олійної протягом останніх декількох сезонів. Це веде до посилення конкуренції переробників за закупівлі сировини на ринку.

"Світовий експорт соняшникової олії розвивається в підвищувальному тренді і за останні 10 років обсяг світової торгівлі їм зріс більш ніж у 2,5 рази. Що ж стосується ситуації в Україні, то тут можна прогнозувати зростання обсягу експорту соняшникової олії в 2015/16 МГ. Експорт даного товару в поточному сезоні може скласти близько 4 млн тонн, що на 8% більше ніж у 2014/2015 МГ", - заявила експерт "Держзовнішінформу" Мирослава Шимкова.

Нагадаємо, вартість соняшникової олії, за даними Чиказької біржі, в поточному році знизилася на 10-12%.