ua en ru

Експортерам зерна будуть повертати ПДВ, - УАА

В Україні з 1 січня 2014 в результаті операцій з зерновими і технічними культурами експортерам зерна будуть повертати ПДВ

В Україні з 1 січня 2014 в результаті операцій з зерновими і технічними культурами експортерам зерна будуть повертати ПДВ. Про це повідомляє прес-служба Української аграрної асоціації (УАА).

"Прийнятий Верховною Радою України (ВР) 16 січня 2014 року закон №719-VII "ПРО державний бюджет України на 2014 р." не містить яких-небудь змін в Податковий кодекс, які стосуються експорту зерна, тому з 1 січня 2014 експортерам зерна будуть повертати ПДВ. Таким чином, в Україні з 1 січня 2014 р. відбувається стягування ПДВ при операціях із зерновими та технічними культурами і його повернення експортерам", - йдеться в повідомленні.

Таким чином, роз'яснює УАА, продовжить діяти закон № 713-VII від 19 грудня 2013 р. (про ставки окремих податків і податкових пільг), яким передбачається стягнення ПДВ при операціях із зерновими та технічними культурами з 1 січня 2014р. за умови, що їх здійснюють сільгоспвиробники або підприємства, безпосередньо купили у них зернові/технічні культури.
Згідно з повідомленням, завдяки повернення до практики відшкодування ПДВ при експорті зерна доходи вітчизняного сільгоспвиробника зростуть.

За підрахунками УАА, рентабельність виробництва зерна зросте до 10-12% і сприятиме активізації аграрного сектора економіки, створення нових робочих місць, підвищення заробітних плат в секторі, розширенню інвестиційних програм.

Нагадаємо, нульовий ПДВ на операції із зерном був введений в 2011 році і фактично скасовував відшкодування цього податку зернотрейдерам. В результаті зернотрейдери знизили закупівельні ціни, від чого постраждали сільгоспвиробники. Повернення ПДВ при експорті зерна дозволить частково компенсувати втрати, отримані українськими виробники зерна в результаті падіння світових цін в 2013 році.