ua en ru

Експорт горілки за 5 міс. скоротився більш ніж на 50%, - учасник ринку

Експорт горілки за 5 міс. скоротився більш ніж на 50%, - учасник ринку Фото: експорт горілки знижується

Експерти вважають, що новації Кабміну не посприяють зростанню ринку збуту

В Україні за перші 5 місяців 2015 р. експорт горілки скоротився більш ніж на 50% - до 600 тис. дал. Про це з посиланням на представника однієї з горілчаних компаній йдеться у статті РБК-Україна "Алкогольно-тютюновий експорт та імпорт звільнять від ліцензій".

"У нас не виросте ринок збуту, значить, скасування ліцензій абсолютно ніяк не вплине на обсяг експорту та імпорту. Експорт українського алкоголю був в основному орієнтований на російський ринок", - повідомив РБК-Україна на правах анонімності учасник ринку.

За його словами, зараз експорт горілки переорієнтувався на ринки Казахстану, Азербайджану та Білорусі.

"На європейському ринку ми не особливо конкурентні. Перш за все, через високі цін на спирт. Це наша глобальна проблема", - вважає менеджер горілчаної компанії.

Таким чином, незважаючи на позитивний ефект від прийняття законопроекту про скорочення дозвільних процедур у сфері зовнішньоекономічної діяльності, державі не варто очікувати на істотне збільшення надходжень до держбюджету.

Як повідомило РБК-Україна джерело в ДП "Укрспирт", український зерновий спирт на зовнішньому ринку коштує 7,5 дол./дал, а мелассний - 7 дол./дал.

"Ми орієнтуємося на котирування Лондонської та Роттердамської бірж. Однак ми не можемо продавати спирт за ринковою ціною у 5,5-6 дол./дал. У нас дуже дорога сировина для виробництва - зерно, плюс значні витрати на енергоресурси. Купувати по 5,5 дол./дал у нас була зацікавлена ​​Австрія, і ми уклали контракт, але тут же було заведено проти нас кілька кримінальних справ - правоохоронці не розуміють, чому до Грузії ми продаємо по 7 дол., а до Австрії дешевше. Ми не можемо пояснити, що вартість на Роттердамській біржі декалітра спирту не вище 5,3 дол. І дорожче ніхто не хоче купувати у Європі", - повідомило на правах анонімності джерело у спиртовій монополії.

Нагадаємо, за даними Держстату, виробництво горілки в Україні в червні впало на 54,7%.