ua en ru

Експорт космічної продукції з України в 2012 р. виріс на 5% - до 312 млн дол

Україна збільшила експорт продукції космічної галузі в 2012 р. в порівнянні з 2011 р. на 5% - до 312 млн дол., повідомляє прес-служба Державного космічного агентства.

У минулому році було вироблено і реалізовано продукції на суму 538 млн дол. У порівнянні з 2011 р. обсяги виробництва зросли на 20%, обсяги реалізації продукції - на 19%. Частка експорту продукції в загальному обсязі реалізації становить 62%. Майже три чверті експортованої продукції становить ракетно-космічна техніка. З бюджету в 2012 р. надійшло 14 млн дол., що становить 100% від запланованого і на 53% перевищує рівень 2011 р.

У 2012 р. виготовлено шість ракет "Зеніт". За програмою "Морський старт" з плавучої платформи "Одіссей" в Тихому океані здійснено три пуски "Зеніт-3SL", які вивели на геостаціонарні орбіти космічні апарати Intelsat-19, Intelsat-21 і Eutelsat-W5A.

Продовжується робота по виготовленню систем, вузлів, агрегатів ракети-носія "Циклон-4", виконана їх експериментальне відпрацювання. У Бразилію відправлена ​​перша партія технологічного обладнання наземного комплексу. На космодромі Алкантара триває будівництво головних споруд стартового і технічного комплексів.

У конструкторському бюро "Південне" завершений випуск конструкторської та експлуатаційної документації першого ступеня ракети-носія "Антарес". Перший демонстраційний пуск заплановано на квітень 2013 р.

В рамках проекту з Європейським космічним агентством виготовлені і спрямовані на космодром Куру у Французькій Гвіані два маршових двигуна четвертого ступеня для європейської ракети-носія "Вега". Перший успішний пуск цієї ракети відбувся 13 лютого 2012 р.

Виготовлені та поставлені у Російську Федерацію прилади та обладнання для забезпечення пусків ракет-носіїв "Союз" і "Протон".

Забезпечена дослідна експлуатація Системи координатно-навігаційного забезпечення України в складі 15 контрольно-коригувальних станцій і Центру контролю навігаційного поля.

Протягом року було реалізовано 1144 планових та 364 екстрених замовлення на зйомку земної поверхні космічним апаратом "Січ-2", отримано понад 1,5 тис. знімків по території Земної кулі загальною площею близько 10 млн кв. км.

Читайте також: Кабмін схвалив космічну програму на 2,58 млрд грн