ua en ru

Експорт електроенергії з України в ЄС збільшиться в 6 разів в разі інтеграції в енергоринок Євросоюзу, - експерти

Експорт електроенергії з України в Європейський союз збільшиться в шість разів в разі інтеграції в енергетичний ринок ЄС. Про це повідомляє прес-служба Центру досліджень енергетики.

За оцінками експертів центру, головним напрямком розвитку повинно стати використання поновлюваних джерел енергії, відсоток використання яких буде зростати значно швидше, ніж всі інші види виробництва. У той же час, майбутнє атомної генерації досі обговорюється.

Стратегія передбачає активний розвиток електричних мереж, як внутрішніх, так і для експорту. Однак, враховуючи, що в Україні зараз функціонують застарілі мережі, виникає потреба в їх модернізації. Крім того, Україна повинна повністю синхронізувати свою систему з Європейською мережею системних операторів з передачі електроенергії (ENTSO-E). В цілому ж, аналізуючи стан вітчизняної енергосистеми, експерти відзначили, що електрогенерація України не має чіткого вектора на ЄС чи Росію.

У доповіді експерти відзначають, що основна перспектива для українського експортного потенціалу знаходиться на європейському ринку. Україна в даний час експортує всю можливу електроенергію в Молдову і має досить обмежені можливості для розширення експорту до Білорусі. У той же час, є велика пропускна здатність електромереж в Росії, але там є достатня кількість власних генеруючих потужностей і більш дешеве паливо - таким чином, РФ просто не будуть купувати українську електроенергію. І ЄС залишається єдиним ринком для розширення експортних можливостей системи електрогенерації України.