ua en ru

Експерти виступили проти переходу страховиків під контроль Нацбанку

Голова підкомітету з питань страхової діяльності парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Андрій Пінчук виступив проти переходу страховиків під контроль Нацбанку. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

"Нацбанк - це держава в державі. Зараз банкам складно потрапити до керівництва Нацбанку, для страховиків це тим більше недоступно", - сказав він на 9-му позачерговому з'їзді Ліги страхових організацій України.

На його думку, на ринку має бути єдине об'єднання страховиків - саморегулююча організація, яка буде відображати позицію всього ринку і відстоювати його інтереси перед регулятором - Нацкомфінпослуг. Зараз на ринку існує кілька великих об'єднань: Ліга страхових організацій України, Українська федерація убезпечення, асоціація "Страховий бізнес".

Нагадаємо, Нацбанк розраховує до середини 2016 року отримати контроль над усіма сегментами фінансового ринку, поглинувши Нацкомфінпослуг і Нацкомісію з цінних паперів та фондового ринку.

Ця ініціатива передбачена "Концепцією реформи банківської системи України до 2020 року", підготовленою НБУ. Кредитні спілки, бюро кредитних історій та ломбарди будуть переведені під контроль Нацбанку вже до кінця 2014 року. Страхові компанії підпадуть під нагляд центробанку до середини 2015 року, а ринок цінних паперів - у середині 2016-го.