ua en ru

Експерти: Країни ОПЕК повинні домовитися про збільшення квот на видобуток нафти, щоб обмежити її подорожчання

З початку тижня ціни на світовому ринку нафти демонструють упевнене зростання. В ході вчорашніх торгів вартість північноморської нафти марки Brent на спот-ринку піднімалася до відмітки 120,55 дол./бар., що на 1% вище за закриття середовища, пише видання "Комерсант-Україна". За чотири дні безперервного зростання ціни на вуглеводневе паливо виросли на 4%, до максимальних відміток за останній місяць. Вартість російської нафти мазкі Urals досягала 117,5 дол./бар., що також є максимальним значенням з початку травня.

Поки країни ОПЕК не домовляться про збільшення квот на видобуток нафти, її подорожчання ніщо не обмежить, указують експерти. Вони відзначають, що Україна зараз як ніколи залежить від світових цін на нафту - з початку червня вартість бензину знов почала рости.

Черговий виток зростання цін на нафту був спровокований підсумками засідання ОПЕК, що відбулося в середу. За декілька днів до засідання представники країн Персидської затоки, зокрема Саудівської Аравії, наполягали на підвищенні квот на видобуток нафти картелем на 1 1,5 млн барелів у день. Проте проти такого рішення виступили інші члени ОПЕК, зокрема Венесуела та Іран, які розкритикували план колег, вважаючи, що загальний світовий обсяг пропозиції нафти достатній, а поточні ціни - 100-115 дол./бар. - адекватні. В результаті учасники засідання не прийшли до згоди щодо збільшення обсягів виробництва нафти, і квоти збереглися на колишньому рівні.