ua en ru

Експерти вважають, що, зірвавши "зарплатну" сесію Київради, опозиція вийшла за рамки закону

Опозиція, зірвавши сесію Київради, скликану для вирішення питання з зарплатами і муніципальними надбавками бюджетників, перейшла межу між політичною доцільністю і простими моральними нормами, по суті, вийшла за рамки закону і совісті. Так прокоментував зрив сесії Київради 24 грудня керівник Інституту медіа-моделювання та політико-економічного аналізу "Перспектива" Євген Черненко.

"В даному випадку складно що-небудь говорити і намагатися відшукати якісь пояснення діям опозиції. Можна лише процитувати Буле де ля Мерта: "Це більше, ніж злочин". Це помилка. Зараз мене цікавить одне: як опозиція пояснить свої дії народу, киянам, столичним бюджетникам? Як вона пояснить, що тепер люди не отримають перед Новим роком зароблене, що їхні діти залишаться без новорічних подарунків, тільки тому, що вирішення питання оплати праці транспортників, вчителів і медиків цілеспрямовано зірвано опозиційними депутатами Верховної Ради", - сказав Черненко.

На думку експерта, "опозиція перейшла межу між політичною доцільністю і простими моральними нормами, по суті, вийшла за рамки закону і совісті".

"На сесію виносилися не ті питання, проти яких потрібно протестувати, які не сприймаються суспільством, а як раз навпаки. Не виключаю, що влада свідомо обмежила коло питань у порядку денному соціальними, щоб уникнути конфронтації і зриву сесії. Сподівалися, що вже проти рішення соціальних питань опозиція не піде. Все-таки виплата зарплат і надбавок дуже важлива для людей, і столична влада зробила все, щоб отримати гроші від уряду і щоб люди отримали ці гроші ще в поточному році, - сказав експерт. - Повторюю, я не уявляю, за допомогою яких аргументів опозиція буде шукати собі виправдання. Це той випадок, коли необачні дії здатні поховати репутацію і довіру".

Нагадаємо, позачергова сесія Київради була закрита у зв'язку з блокуванням її роботи опозиційними народними депутатами. На сесії Київрада планувала розглянути питання, що стосуються соціальних гарантій киянам. Зокрема, депутати планували виділити кошти на заробітні плати та надбавки працівникам бюджетної сфери - вчителям і медикам. На ці цілі на виконання завдань Президента України Віктора Януковича щодо забезпечення соціальних гарантій працівникам бюджетної сфери Кабінет міністрів направив місту 130 млн грн.