ua en ru

Експерти: російські банки "йдуть" з українського ринку через Базеля

Впровадження міжнародних норм і правил банківського нагляду в Україні, за прогнозами експертів, в цілому позитивно позначиться на майбутньому банківського сектора. Про це заявила голова ГО "Асоціація захисту фінансових прав" Анна Рак.

При цьому, за її словами, "від такого нововведення можуть постраждати іноземні, насамперед, російські банки, причому вже в першій половині 2016 року".

"Перший з них - 100%-ва дочка російського "Сбербанку" - в грудні з'явилася в "чорному" списку банків, які НБУ має намір вивести з ринку як фінансову установу, замішану у тіньових операціях з виведення капіталу. У Нацбанку не приховують, що новий порядок оцінки кредитних ризиків банків, який за словами вже екс-першого заступника глави українського регулятора Олександра Писарука, НБУ збирається запровадити вже до кінця цього року, зачепить інтереси українських "дочок" російських банків. Згідно нового положення "Про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями", який має замінити постанову НБУ № 23 і вступить в силу вже з 1 квітня 2016 року, акціонерам іноземних банків доведеться збільшити капітал на $4-6 млрд, так як саме "росіяни" знаходяться в числі банків з найнижчим рівнем резервування за кредитами", - заявила вона.

Експерти: російські банки "йдуть" з українського ринку через Базеля

"Головне, щоб банківська справа стала бізнесом, що приносить відповідний прибуток на капітал, вкладений власниками банків. Адже до цього багато локальних банків служили лише ланкою в ланцюжку створення вартості олігархічних корпорацій", - зазначає у недавньому інтерв'ю заступник голови НБУ Владислав Рашкован.

На його думку, немає нічого страшного в тому, що кількість українських банків буде і далі скорочуватися. "Я впевнений, що через п'ять років банків у нас стане менше, але вони будуть більш стабільними, більш капіталізованими, а рівень менеджменту та корпоративного управління у них буде набагато вищий", - вважає Владислав Рашкован.

Анна Рак також підкреслила, що, "якщо для найбільших європейських банків необхідність залучати "живі" гроші в капітал українських банків у 2016 році буде непростим, але в принципі, вирішуваним завданням, то для російських банків, які переживають складні часи в умовах світових санкцій, введення нових нормативів буде фактично означати згортання діяльності на українському ринку".

"Зараз акціонерів змусять довнести $4-6 млрд в країну, в якій ніхто не впевнений і банківська система якої вкрай нестабільна, - зазначив в інтерв'ю "Фінансовому клубу" член правління одного з найбільших іноземних банків. - Запевняю вас, акціонери того ж Альфа-банку просто вирішать покинути свої банки тут, і нехай уряд робить з ними, що хоче!".

У той же час, за словами Анни Рак, "українські банкіри в цілому підтримують дії НБУ щодо запровадження міжнародних принципів нагляду". Експерти кажуть, що регулятор дійсно намагається створити хорошу методологію, не дивлячись на іноді спірні підходи до оцінки ситуації.

"Цей проект в цілому відповідає загальному підходу угоди Базельського комітету з банківського нагляду в галузі банківського регулювання", - вважає заступник голови правління ПУМБ Федот Єременко.

З думкою банків згодні і представники міжнародних фінансових структур. Як заявила у своєму інтерв'ю українським ЗМІ голова представництва MasterCard Віра Платонова, "в 2013 році у нас було приблизно 180 банків. Для країни з населенням понад 40 млн така кількість банків надто велика. Наприклад, в Індії працює всього близько десяти банків. Чистка банківської системи рано чи пізно повинна була відбутися". На думку представника MasterCard, сьогодні топ-10 банків тримають у себе приблизно 80% активів, тому типи бізнесів інших банків викликали питання.

На думку Анни Рак, першими кандидатами "на вихід" стануть російські банки, викриті в схемах і сумнівних операціях. Вона зазначила, що вчора в розпорядженні ЗМІ з'явилися списки з посиланням на джерела в НБУ, в які увійшли так звані "схемні банки". Експерти пов'язують оприлюднення цього списку з посиленим тиском на фінансовий ринок, а також з перемиканням ряду схем оптимізації фінансових потоків на нових гравців.

Анна Рак заявила, що "одним з найпомітніших у "чорному списку" НБУ став VS Bank, який на 99,9% належить Сбербанку Росії".

"У цього банку хороша репутація за кордоном, і він часто виступає гарантом при відкритті кореспондентського рахунку яким-небудь установою", - у свою чергу сказав Форбс головний операційний директор компанії Wiseman Rose Сергій Креймер.

Опитані фінансисти вважають, що поява цього списку може бути пов'язана з продовженням політики регулятора на очищення ринку. "НБУ продовжує свою політику зменшення кількості банків. Він не об'єктивно підходить до віднесення тих чи інших банків до ризикових, з основною метою - виведення банків з ринку", - вважає голова юридичної компанії "Кравець та партнери" Ростислав Кравець.

"А клієнтам російських банків варто враховувати ризики заздалегідь, тим більше, що крім внутрішніх факторів, продовжують діяти і зовнішні - безумовні санкції США і ЄС по відношенню до провідних російських банків", - резюмувала Анна Рак.